Plugga geodata, fjärranalys och GIS - vad betyder det?
Som student inom ämnena geografi och geovetenskap utvecklar du viktiga kunskaper inom områden som benämns geodata, geografiska informationssystem och fjärranalys. Men vad handlar det om egentligen? Och varför ökar behovet av denna kompetens på arbetsmarknaden? På den här sidan får du veta mer.
Geodata
Geodata finns överallt. Det är en stor del av vår vardag, ibland utan att vi ens är medvetna om det. Platsen där du bor ligger i en kommun som planeras och drivs med hjälp av geodata. Maten du äter odlas med hjälp av geodata. För att planera din bussresa, kolla väderprognosen eller logga din löprunda i träningsappen behöver du förlita dig på geodata. Med hjälp av geodata kan vi förutse, analysera och agera på klimatförändringar. Geodata är ett kraftfullt verktyg som ger oss nödvändig kunskap om hur städer kan klimatanpassas och hur samhället kan utvecklas på ett mer hållbart sätt. Detta är en kunskap som ökar i samhällets alla delar.
Geografiska Informationssystem (GIS)
GIS är verktyg som samlar in, hanterar, analyserar och visualisera geodata, alltså information som är kopplad till en plats. Med hjälp av GIS blir data synlig i form av till exempel kartor och 3D-scener. I GIS kan en stor mängd olika data länkas samman för att sedan visualiseras på ett lättillgängligt sätt. Med hjälp av GIS kan analyser genomföras, förändringar i den geografiska miljön bevakas och nya trender upptäckas. GIS behövs för att hantera stora och små geografiska utmaningar, till exempel i samhällsbyggnad och vid kartläggningar av miljöproblem och riskanalyser. Arbetsgivare är i behov av personer som vet hur GIS kan användas, analyseras och presenteras.
Fjärranalys
Fjärranalys är en metod där mätningar görs med hjälp av data från till exempel satellitbilder och drönare. Genom fjärranalys kan information hämtas från ett geografiskt område eller ett objekt på mycket långt håll och utan fysisk kontakt. Fjärranalys används till exempel för miljöanalys, klimatövervakning, klimatmodeller och väderleksprognoser.