Geografi, kandidatprogram
Kort om programmet
Utbildningen ger dig en unik natur- och samhällsvetenskaplig kompetens för att kunna arbeta med samhällsplanering, miljö- och hållbarhetsfrågor. Du lär dig om sambandet mellan naturmiljö, människans aktivitet på jorden och samhällsutveckling. Efter utbildningen är du redo att arbeta nationellt eller internationellt med samhällets klimatomställning, stadsplanering och hållbarhetsfrågor i stort. Arbetsmarknaden för geografer är god.
Om utbildningen
På kandidatprogrammet i geografi kombineras natur- och samhällsvetenskapliga perspektiv på miljö- och hållbarhetsfrågor. Med hjälp av både natur- och samhällsvetenskapliga analysmetoder studerar du sambandet mellan människa, samhälle, naturmiljö och jordens förändringsprocesser. Du utvecklar en bred kunskap om hur människans aktivitet påverkar både landskap, klimat, global resursfördelning, stadsplanering och människors livsvillkor i stort.
Geografens helhetsperspektiv är en kompetens som är efterfrågad på arbetsmarknaden och utbildningen öppnar därför upp för många olika karriärmöjligheter.
Utbildningen ger dig både kunskap om globala hållbarhetsutmaningar och konkreta verktyg för att arbeta med samhällsplanering, både i Sverige och internationellt. Du får en god översikt av naturförhållanden, befolkning och samhällsorganisation, globalt och regionalt.
Geodata och digitala verktyg - en spetskompetens
En viktig del i utbildningen är tillämpningen av så kallad geodata och digitala geografiska verktyg som Geografiska Informationssystem (GIS) samt analysmetoder som fjärranalys. Dessa används för att samla in, bearbeta och presentera geografiska data som används i samhällsbyggnad och vid kartläggningar av bland annat miljöproblem och riskanalyser.
Vad är geodata, fjärranalys och GIS? Och varför ökar behovet av kompetensen på arbetsmarknaden? Läs mer på www.gu.se
Programmets innehåll
Läs mer om hur programmet är upplagt och vilka kurser du kommer att läsa
Våra lärare
Din studiemiljö präglas av nära kontakt med lärare, som är aktiva forskare med djup ämneskunskap.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Efter studierna
Efter utbildningen arbetar du med analys, utredning och projektledning i frågor som rör hållbar stadsutveckling, samhällsplanering, klimatomställning, resurshantering och miljövård. Geografer arbetar i företag, organisationer, myndigheter eller som konsulter - i Sverige och internationellt. Arbetsmarknaden för geografer är god.
Din kandidatexamen ger behörighet till flera utbildningar på masternivå.
Så är det att plugga
Undervisningen
Studierna är omväxlande och består av föreläsningar, laborationer, gruppövningar, seminarier, egna projekt, exkursioner och praktiska studier ute i naturen. Att se och känna på verkligheten är en viktig del av utbildningen. Exkursioner kan ta dig till miljöer runt Göteborg, men även till länder som Danmark, Norge och Spanien för att studera geografiska utmaningar.
Utbildningen genomförs på både svenska och engelska. En stor del av kurslitteraturen är på engelska.
Geografiprogrammet bedrivs av både Institutionen för geovetenskaper vid Naturvetenskapliga fakulteten och Institutionen för ekonomi och samhälle vid Handelshögskolan i Göteborg.
Stark forsknings- och arbetsmarknadsanknytning
Utbildningen har en stark forsknings- och arbetsmarknadsanknytning, vilket du som student har både glädje och nytta av. Under programmets gång bjuds tidigare studenter in, som nu är yrkesverksamma, för att föreläsa om karriärvägar och arbetsmarknad. Ibland erbjuds också studiebesök på företag och myndigheter för att ge dig en tidig inblick i yrkeslivet som stundar efter examen. En större arbetsmarknadsdag arrangeras på campus en gång per år där du får träffa en mängd arbetsgivare.
Lokaler
Institutionen för geovetenskapers lokaler finns i centrala Göteborg på Campus Medicinareberget. Vi finns i byggnaden Natrium, som invigdes 2023 och har toppmoderna labb och lärosalar. I Natrium samlas studenter och forskare inom de naturvetenskapliga områdena biologi, molekylärbiologi, kemi, marina vetenskaper, miljövetenskap, geovetenskaper och kulturvård.
Studier utomlands
Inom kandidatprogrammet i geografi finns det under ditt andra läsår möjlighet att studera utomlands i en eller två terminer. Studier vid något av våra utländska partneruniversitet kan du räkna in i ditt svenska kandidatprogram. Som utbytesstudent betalar du inga terminsavgifter utomlands.
Vill du studera utomlands är du välkommen att kontakta vår internationella koordinator: studyabroad@gvc.gu.se