
Inriktning geologi
På den fjärde terminen på kandidatprogrammet i geovetenskap kan du välja inriktning mot geologi. Då får du lära dig om mineralogi, geokemi och strukturgeologi och får en bred, geovetenskaplig kompetens. På den här sidan kan du läsa mer om inriktningen geologi och vilka kurser som ingår.
Därför geologi
Geologer är experter på processer i berg, jord och grundvatten, och hur dessa påverkar människa och samhälle. De vet hur jorden är uppbyggd, hur den har förändrats över miljontals år och är med sitt långsiktiga perspektiv med och utvecklar lösningar för samhällets gröna omställning.
Som geolog har du en viktig roll i samhället. Vad som än ska byggas - broar, vägar, tunnlar eller vindkraftverk - ja, då behövs en geolog för att undersöka jorden och dess förutsättningar. Geologer har också kunskap som bidrar till att utforma motståndskraftiga samhällen som klarar jordbävningar, klimatförändringar och andra naturkatastrofer.
När det gäller människans användande av teknik och den tekniska utvecklingen är geologer också viktiga. Teknikutvecklingen kräver nämligen naturresurser som olja, kol eller uran, och för att utvinna dessa på ett hållbart sätt krävs geologiska undersökningar och analyser av geologer med expertkompetens. Med inriktningen geologi kommer du att få en bred och eftertraktad geologisk kompetens.
Under din utbildning åker du på många exkursioner och dagsutflykter, både inom Sverige men också till Danmark, Norge och Tyskland.
Kurser med inriktning geologi
Termin 4
Kvartil 5 och 6
- Teoretiska och historiska perspektiv på naturvetenskap (NTH001) 7,5 högskolepoäng
- Geovetenskap projektkurs (GV2006) (öppnas som PDF), 7,5 högskolepoäng
Kurserna ges parallellt.
Kvartil 7
- Mineralogi (GVG210) 7,5 högskolepoäng
Kvartil 8
- Petrologi (GVG270) 7,5 högskolepoäng
Termin 5
Kvartil 1
- Strukturgeologi (GVG280) 7,5 högskolepoäng
Kvartil 2
- Sedimentologi och stratigrafi (GVG300) 7,5 högskolepoäng
Kvartil 3
- Ekonomisk geologi (GVG370) 7,5 högskolepoäng
Kvartil 4
- Geokemi (GVG380) 7,5 högskolepoäng
Termin 6
Kvartil 5
- Geofysik 1 (GVG350) 7,5 högskolepoäng
Kvartil 6
- Tillämpad geologi (GVG330) 7,5 högskolepoäng
Kvartil 7 och 8
- Geovetenskapligt examensarbete (GV0415) (öppnas som PDF), 15 högskolepoäng