
Geovetenskap, kandidatprogram
Kort om programmet
Under utbildningen lär du dig hur jordens system och processer fungerar och på vilket sätt människans aktivitet påverkar naturmiljö och samhällsbyggnad. Du använder metoder och analysverktyg för att förebygga och behandla miljöproblem, planera för motståndskraftiga samhällen och grön omställning. Studierna är omväxlande med teoretiska moment, laborationer, fältarbete och exkursioner i naturen. Efter studierna arbetar du med samhällsplanering, miljö- och hållbarhetsfrågor och förvaltning av naturresurser.
Om utbildningen
Du lär dig hur processer i atmosfären, berg, jord och grundvatten utvecklats under miljontals år och vad ett hållbart nyttjande av jordens naturresurser innebär. Du tränas i att analysera risker för till exempel jordskred, föroreningar och översvämningar. Förståelsen av processerna som ligger bakom miljöproblem och klimatförändring är en viktig kompetens för att utveckla lösningar på globala hållbarhetsutmaningar. Utbildningen passar både dig som har en naturvetenskaplig bakgrund och dig med samhällsvetenskaplig eller teknisk inriktning. Det finns en ingång till programmet för dig som saknar viss naturvetenskaplig behörighet: Geovetenskaplig profil. Första året består av obligatoriska kurser. Andra året specialiserar du dig inom geologi eller naturgeografi/klimatologi.
År 1
Du studerar jordklotets uppbyggnad och hur atmosfären och oceaner interagerar. Du lär dig använda geodata och digitala verktyg. I utbildningen är det viktigt att se och känna på verkligheten och du får testa geovetenskapliga undersökningsmetoder i fält.
Kurser på programmet
Vad är geodata och digitala verktyg?
År 2 och 3
Inriktning geologi
För att veta hur vi på ett hållbart sätt kan använda jordens naturresurser och utveckla grön teknik och samhällsinfrastruktur behövs geologer. Geologer är experter på såväl kemiska som fysiska processer i berg, sediment, mineral och grundvatten och förstår hur dessa påverkar natur, människa och samhälle. De vet hur jorden är uppbyggd, hur den har förändrats över miljontals år och är med detta långsiktiga perspektiv med och utvecklar hållbara lösningar för samhällets gröna omställning.
Inriktning naturgeografi/klimatologi
Naturgeografer och klimatologer arbetar med miljö- och klimatfrågor och har kunskap om klimatets effekter på natur, människa och samhälle. De vet hur processer i mark, vatten, biosfär och atmosfär samspelar med varandra och hur det inverkar på vår miljö. Som naturgeograf/klimatolog jobbar du med analyser av miljöpåverkan i samhället och modellerar framtidens klimat för att hitta hållbara lösningar för klimatanpassning. Du behärskar både fältarbete och programmering.
Läs mer om inriktning naturgeografi/klimatologi
Geovetenskaplig profil
Om du saknar viss naturvetenskaplig behörighet är "Geovetenskaplig profil" en chans att söka in till kandidatprogrammet. Det gäller dig som till exempel har läst på Teknikprogrammet, Samhällsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet med inriktningen Naturvetenskap och Samhälle. Geovetenskaplig profil innebär att du börjar med att läsa kursen Geovetenskap: Grundkurs (GV1410) tillsammans med studenterna som börjar på kandidatprogrammet. Under vårterminen läser du kursen Naturvetenskapliga verktyg för geovetare (GVG200) för att komplettera naturvetenskapliga kunskaper från gymnasiet som matematik, statistik och kemi. Ett godkänt resultat i båda kurser (GV1410 och GVG200) innebär att du antas automatiskt till kandidatprogrammet och läser vidare med övriga studenter.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik D
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Efter studierna
Efter utbildningen arbetar du med samhällsplanering, infrastrukturprojekt, klimat- och hållbarhetsfrågor. Du jobbar med analys, utredning och projektledning i frågor som rör miljövård, naturresurshantering, utveckling av förnybara energisystem, hållbar stadsutveckling och klimatpåverkan. Din arbetsplats kan vara i ett företag, en organisation, myndigheter, som anställd eller som konsult, i Sverige eller internationellt. Du har stor möjlighet att välja inriktning på din karriär utifrån intresse. Behovet av geovetare ökar och arbetsmarknaden är god. Efter kandidatexamen kan du välja att fördjupa dig i ett intresseområde genom att studera vidare på masternivå.
Så är det att plugga
Undervisningen
Studierna är omväxlande och består av föreläsningar, laborationer, exkursioner, seminarier, praktiska studier i fält, samt egna projekt. Exkursioner är en viktig del av din utbildning och tar dig till platser i närområdet och Skandinavien. Några exkursioner går också till nationella forskningsstationer, som Skogaryd forskningsstation, Tjärno marina laboratorium och Latnjajaure fältstation i Abisko.
Din utbildning är nära kopplad till både forskning och arbetsmarknadens behov. Du vistas i en studiemiljö med nära kontakt till dina lärare. Dessa är aktiva forskare med djup ämneskunskap och involverade i högaktuella forskningsprojekt. Flera gästföreläsare och lärare arbetar som konsulter inom det geovetenskapliga området. Tidigare studenter på programmet lyfter att studiernas upplägg möjliggör en bra balans mellan studieliv och fritid, och att det ger kraft och glädje i studierna.
Tidig inblick i arbetslivet
Under utbildningen bjuds tidigare studenter in, som nu är yrkesverksamma, för att föreläsa om karriärvägar. En större arbetsmarknadsdag arrangeras på campus en gång per år där du får träffa en mängd arbetsgivare. År tre bjuds du in till en träff där vi erbjuder söka-jobb-tips och senaste nytt från arbetsmarknaden.
Lokaler
Institutionen för geovetenskapers lokaler finns i centrala Göteborg på Campus Medicinareberget. Vi finns i byggnaden Natrium, som invigdes 2023 och har toppmoderna labb och lärosalar. I Natrium samlas studenter och forskare inom naturvetenskap och teknik.
Studier utomlands
Som student vid Göteborgs universitet kan du praktisera inom Erasmusprogrammet och söka stipendium. Inom kandidatprogrammet i geovetenskap har du under ditt andra eller tredje läsår möjlighet att studera utomlands i en termin. Då vi har utbytesavtal med flera universitet kan du välja att läsa del av din utbildning utomlands och skapa minnen för livet. Australien, Skottland, Irland, Tyskland, Island, Sydafrika, Nederländerna och Kanada är några exempel på länder dit du har möjlighet att resa som utbytesstudent.
Studier vid något av våra utländska partneruniversitet kan du räkna in i ditt svenska kandidatprogram. Kontakta vår internationella koordinator för mer information: studyabroad@gvc.gu.se