
Geovetenskap, Masterprogram
Kort om programmet
Detta är en specialiserad utbildning i geologi eller klimatologi/naturgeografi. Du fördjupar kunskaper om både naturliga geovetenskapliga processer och de klimatförändringar som påverkar vår tid. Moderna analysverktyg och avancerade labbtekniker används under utbildningen och rustar dig att arbeta med kvalificerade uppgifter inom samhällsplanering, hållbar infrastrukturutveckling, miljöskydd och klimatomställning. Valfriheten inom programmet är stor och du kombinerar kurser utifrån intresse och ämnesspecialisering. Programmet ges på engelska.
Om utbildningen
Programmet är tvärvetenskapligt grundat med en stark naturvetenskaplig förankring. Du studerar hållbarhetsfrågor och samhällsbyggnad ur olika perspektiv, som exemelvis klimatförändringar, miljöövervakning, vattenförsörjning och gröna energiresurser. Utifrån valt intresseområde lär du dig modern teknik och avancerade instrument inom till exempel dendrokronologi, fjärranalys och geokemi.
Specialisering
Programmet har två inriktningar: geologi och klimatologi/naturgeografi. Du kan välja att fokusera helt på ett intresseområde eller läsa kurser i båda ämnena, förutsatt att du är behörig till kursen.
Geologi
Du får fördjupade kunskap om mineral- och bergartsbildning och komplexiteten i naturresurser, särskilt metaller och vatten. Utbildningen innehåller fältkurser, laborationer och flera exkursioner inom såväl närområdet som utanför regionen. Varje läsår erbjuds en mer omfattande utomnordisk fältresa. Denna har tidigare år till exempel gått till Italien eller Oman. Du kan också göra fältarbete inom Skandinavien. Fältarbetet kan ingå i ditt masterprojekt.
Dina studier har nära koppling till näringslivet och speglar arbetsmarknadens behov av kompetens för den gröna omställningen. Undervisar gör forskare inom ämnet och geologer som är verksamma i näringslivet, till exempel projektledare och konsulter i regionala infrastrukturprojekt. Ditt projektarbete och dina kurser är kopplade till forskningen vid Institutionen för geovetenskaper och du arbetar i toppmoderna labbmiljöer under handledning av forskare.
Naturgeografi/klimatologi
Denna inriktning ger dig fördjupad kunskap om hur jordens processer och landformer påverkas av mänsklig aktivitet, vad det kan leda till för miljö och klimat och hur problemen kan förebyggas och åtgärdas. Du utvecklar färdigheter i geografiska informationssystem (GIS), fjärranalys, programmering, samt i modellering och analys av modellerade klimatscenarier på olika skalor. Detta ger dig en hög kompetens inom områden som miljöskydd och naturresursförvaltning och förbereder dig för arbete inom både inom privat och offentlig sektor, samt för fortsatta studier på forskarnivå.
En mer omfattande fältkurs till en internationell forskningsanläggning är en del av dina studier. Det finns möjlighet att göra fältstudier vid forskningsstationen Skogaryd - en nationell fältstation bestående av olika ekosystem. Vid fältstationen pågår observationer, miljöövervakning och högteknologiska forskningsexperiment. Fältstudier kan också genomföras vid forskningsstationen Latnjajaure utanför Abisko. Här har Göteborgs universitet bedrivit klimatforskning sedan 1990 med fokus på klimatuppvärmningens påverkan på Arktis vegetation.
Masterprojekt
Projektarbetet omfattar 45 eller 60 högskolepoäng och fördjupar dina kunskaper om vetenskapligt arbete, analys och rapportering av vetenskapliga resultat. De kurser du väljer under utbildningen, oavsett om det är en fältresa, en labbkurs eller ett seminarium, bidrar till ditt projektarbete.
Earth Science Seminar
Earth Science Seminar samlar alla studenter på masterprogrammet. Via seminariet introduceras du till programmet, träffar forskare, lärare och yrkesverksamma, lär dig mer om arbetsmarknad och forskarstudier. Seminariet är ett viktigt forum för dialog och gemenskap.
Programmets struktur
Behörigheter och urval
Behörighet
För antagning till N2GVS Geovetenskap, masterprogram, krävs en kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng, varav minst 120 högskolepoäng inom geovetenskap eller motsvarande. Sökande med likvärdig utbildning kan efter prövning beredas tillträde till programmet.
Dessutom krävs engelska 6 eller motsvarande kunskaper. För internationella sökande listas motsvarande kunskaper av Universityadmissions.se, under English language requirements.
Övriga förkunskapskrav finns dokumenterade i respektive kursplan.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp
Efter studierna
Efter utbildningen arbetar du med avancerad geovetenskaplig tillämpning inom industri, näringsliv eller offentlig sektor. Dina kvalificerade kunskaper förbereder dig också för fortsatta studier på doktorandnivå.
Tidigare studenter arbetar på regionala, nationella och internationella företag och organisationer med naturresurs- och miljöförvaltningsfrågor, samt i energi-, försäkrings- och byggsektorn med infrastrukturprojekt och den gröna omställningen. Flera studenter arbetar som konsulter eller projektledare, i statliga myndigheter och institut. Arbetsmarknaden för våra studenter är god.
Så är det att plugga
Undervisningen
Utbildningen ges av Institutionen för geovetenskaper, som präglas av en internationell och mångsidiga miljö med kopplingar till internationella forskargrupper. Kännetecknande är det nära samarbetet mellan lärare/forskare och studenter, en stark forskningsanknytning och koppling till den regionala geovetenskapliga sektorn.
Labbmiljö
Du använder nya och toppmoderna laboratorier under utbildningen, till exempel:
• Dendrokronologi, trädringsforskning
• Drönar- och Lidar/Satellit
• Is- och mikroplast
• Lättflyktiga organiska föreningar, så kallade VOC:er
• Mikrogeokemi
• Markprover och polarekologi
• Raman mikroskop
Läs mer om Institutionen för geovetenskapers forskningsområden, forskargrupper och pågående projekt på vår hemsida
Lokaler
Undervisningen sker i huvudsak i det nybyggda huset Natrium på Campus Medicinareberget, Göteborg.
Studier utomlands
Det finns möjlighet att studera vid något av våra partneruniversitet runt om i världen och få dina poäng tillgodoräknade inom din examen från Göteborgs universitet. Du har också möjlighet att göra praktik på ett företag eller organisation utomlands. Det finns många möjligheter. Du kan få en placering på en EU-institution, genomföra fältstudier i ett utvecklingsland (Minor Field Studies) eller få en Erasmusplacering på ett företag eller en organisation.