Gjutning inom smyckekonst
Kort om kursen
Under kursens gång kommer du få prova på olika gjuttekniker såsom sand-, slung- och vakuumgjutning i silver, brons och aluminium. Kursen hålls i smyckekonsts verkstäder på HDK-Valand. Förutom teknikintroduktioner kommer fokus ligga på att arbeta med ett eget projekt för att få en djupare förståelse för teknikernas möjligheter och hitta kopplingar till det egna uttrycket.
Om utbildningen
Kursens syfte är att ge en introduktion till gjuttekniker som kan användas inom smyckekonst. Studenterna får prova på traditionella och experimentella tekniker och metoder för att gjuta i metall, samt formtagning och arbete med vaxmodeller. Vi tittar också på alternativa modellmaterial så som organiska material och 3D-utskrifter.
Efter de första veckornas introduktioner arbetar du som student med ett eget projekt. I det egna projektet får du möjlighet att utifrån ett eget konstnärligt arbete utforska möjligheterna till olika uttryck som kan skapas genom gjutning. Kursen avslutas med en presentation av de olika studentprojekten och reflektion över hur nyvunna kunskaper inom gjutning kan bidra till utveckling av det egna konstnärliga arbetet.
Kursens introduktionsdel hålls under två veckor i juni (vecka 24 och 25) och arbetet med det egna projektet sker under tre veckor i augusti (vecka 32, 33 och 34).
Undervisning sker mellan kl 9-16 på dagarna men det finns inte lärare eller tekniker närvarande alla dagar utan studierna kräver att du successivt blir alltmer självständig i det praktiska arbetet. Som student på kursen har du tillgång till smyckekonsts verkstad även på kvällar och helger, men av säkerhetsskäl får du aldrig arbeta ensam i lokalerna.
Observera att kursen har uppehåll under vecka 26-31 och att du då inte har tillgång till skolans verkstäder.
Behörigheter och urval
Behörighet
30 hp i smyckekonst eller motsvarande.
Instruktioner för ansökan
1. Ansök till kursen på antagning.se. Deadline 15 mars 2024.
2. Skicka in ditt motivationsbrev via SlideRoom. Deadline 15 mars 2024.
Ditt motivationsbrev ska innehålla en kort text varför du vill gå kursen, max 3500 tecken inklusive blanksteg.
3. Säkerställ att dina meriter som styrker din behörighet till kursen är registrerade på antagning.se. Deadline 15 mars 2024.