
"Göteborg är en fantastisk stad för logistikstudier"
Kaisa Nordlund jobbar på Försvarshögskolan (FHS) i Stockholm där hon fokuserar på det som händer i Arktis inom logistik, geopolitik och hybridkrigföring mot bland annat infrastruktur. Hon tog sin kandidatexamen från Handelshögskolans logistikprogram och sin master i Logistics and Transport Management. Under studietiden fick hon möjlighet att arbeta som hamnagent på Svalbard – en erfarenhet som verkligen var en ögonöppnare för logistikens betydelse i extrema miljöer. “Min passion för logistik, särskilt i Arktis, har bara växt sedan dess, och nu får jag verkligen använda allt”, säger Kaisa.
Hur valde du utbildning?

-Jag var osäker på vad jag ville göra efter gymnasiet men visste att jag ville arbeta internationellt. Jag övervägde ekonomi, juridik och internationella relationer och sökte flera program på Handelshögskolan. Logistikprogrammet var en av utbildningarna jag ansökte till utan att egentligen veta vad det kunde leda till – men det lät kul att det verkade så praktiskt och verkligen kräver ett globalt tänkande. När jag senare fick erfarenhet av att jobba med logistik på Svalbard föll bitarna på plats. Det var fascinerande att förstå hur avgörande logistik är för att allt ska fungera smidigt, särskilt i utmanande miljöer. Den insikten gjorde att jag valde att gå hela vägen och ta en masterexamen inom logistik och transport.
När jag fick erfarenhet av att jobba med logistik på Svalbard föll bitarna på plats. Det var fascinerande att förstå hur avgörande logistik är för att allt ska fungera smidigt, särskilt i utmanande miljöer
Vad är din titel och vad gör du på jobbet?
-Idag jobbar jag som projektledare och forskningsstöd på Försvarshögskolans Centrum för Innovation och Utveckling (Strategic Implications and Innovations Center, SIIC). Mitt arbete handlar om att analysera och sammanställa information inom områden som Arktis, High North och Seabed Warfare. Jag får in frågor och tar fram relevant material genom olika metoder, och skriver sedan kunskapshöjande rapporter. Utöver det planerar och genomför jag tillsammans med mina kollegor seminarier och konferenser för försvarssektorn och beslutsfattare från Sverige och våra internationella partners.
Vilka skills från programmet bär du med dig i ditt yrkesliv?
- Programmet gav mig en stabil grund i både analytiska och strategiska verktyg – en kombination jag verkligen haft nytta av. Excelkursen var faktiskt oväntat värdefull, särskilt under mitt första år på MSC i Oslo, där mycket handlade om att snabbt kunna hantera och analysera stora datamängder. Men det som kanske påverkat mig mest är de mer långsiktiga färdigheterna: att bygga relationer, vara nyfiken och våga ta initiativ. På Handels fick jag många tillfällen att öva på det – genom grupparbeten, gästföreläsningar och olika branschkontakter. Jag tog ofta chansen att prata med föreläsare och experter, och de samtalen har öppnat många dörrar efter examen.
Hur har din utbildning hjälpt dig i ditt yrkesliv?
-Utbildning handlar om att paketera erfarenhet och teori som beskrivs i forskningen på ett sätt som gör det tillämpbart i arbetslivet. På Handels fick jag en utmärkt kombination av teori, metoder och verktyg som har varit ovärderliga i mitt arbete. Dessa har hjälpt mig att snabbt analysera och lösa komplexa problem, oavsett om det varit i logistikkedjan på Svalbard, i shippingbranschen i Oslo eller i strategiska analyser i Stockholm. Att kunna anpassa och applicera min utbildning i olika branscher och roller har varit en av de största tillgångarna jag har fått med mig från Handels.
På Handels fick jag en utmärkt kombination av teori, metoder och verktyg som har varit ovärderliga i mitt arbete
Var det någon kurs du tyckte om extra mycket?
-På kandidatnivå gillade jag särskilt kursen Operativ Styrning, men på mastern var det ännu mer intressant eftersom vi fick fördjupa oss i ”ren logistik.” Kurserna i stadslogistik och sjöfartslogistik var några av mina absoluta favoriter, då de gav en tydlig koppling mellan teori och verklighet. Att förstå hur logistik påverkar våra städer och sjöfartens betydelse för global handel var väldigt givande.
Jag upplevde att föreläsarna på Handels var fantastiska – deras engagemang och djupa kunskap gjorde varje föreläsning inspirerande. Ett av de mest ögonöppnande momenten var då vi lärde oss om logistiken bakom e-handel och dess påverkan på miljön. Det var en insikt som jag bär med mig än idag och som påverkar mina val som konsument och vad jag vill jobba med.
Vad tycker du om Handelshögskolan som skola?
-Jag är väldigt nöjd! Innan jag började på Handels övervägde jag att studera utomlands, men insåg att Handelshögskolan i Göteborg har en stark internationell profil och rankas högt. Dessutom är Göteborg en fantastisk stad för logistikstudier – med Nordens största hamn, flygplats, järnväg och stora distributionscenter precis runt hörnet. Det ger en unik möjlighet att koppla teori till verklighet. Man ser verkligen multimodal logistik varje dag.
Göteborg en fantastisk stad för logistikstudier – med Nordens största hamn, flygplats, järnväg och stora distributionscenter precis runt hörnet. Det ger en unik möjlighet att koppla teori till verklighet. Man ser verkligen multimodal logistik varje dag.
Vad har du för planer för framtiden?
- På lite sikt är jag väldigt intresserad av att doktorera inom logistik med fokus på Arktis, särskilt eftersom regionen blir allt viktigare ur geopolitiska och hållbarhetsperspektiv när isarna smälter. Jag vill vara med och bidra till att utvecklingen i området sker på ett ansvarsfullt sätt. Drömmen om att jobba en säsong i Ushuaia finns också kvar! Med en logistikutbildning finns det så många spännande jobb – och man är väldigt efterfrågad
Vad har du för tips till den som funderar att söka till Handelshögskolan?
-Samla på dig erfarenhet! Jag hade ingen erfarenhet av logistik innan jag började på Handels, men att säsongsarbeta på Svalbard och ta ett uppehåll för att verkligen förstå hur det fungerar där uppe hjälpte mig enormt i mina studier. Det fina med att ta ett uppehåll är att du kan behålla din studieplats medan du får praktisk erfarenhet i branschen du vill in i. Dessutom ser det väldigt bra ut på ditt CV när du sedan söker jobb: Arbetsgivare uppskattar både akademisk utbildning och arbetslivserfarenhet.
Vem tycker du ska söka Handelshögskolans logistikprogram och MSc Logistics and Transport Management?
-Den som är nyfiken, bryr sig om miljön, är intresserad av global handel och transport, samt teknologi och AI – och framför allt den som vill göra skillnad! Logistik är en spännande bransch i ständig utveckling, och för den som vill ha en dynamisk och internationell karriär är det rätt val.
Logistik är en spännande bransch i ständig utveckling, och för den som vill ha en dynamisk och internationell karriär är det rätt val
Hur har du fått dina jobb?
-Genom att lyfta luren och fråga! Mitt första jobb på Svalbard fick jag genom att ringa chefen, presentera mig och visa mitt intresse. Senare använde jag samma strategi för att få mitt nuvarande jobb på Försvarshögskolan, och det ledde till att jag fick arbeta med projekt kopplade till Arktis och försvar.
Hur tycker du att din utbildning på Handelshögskolan har förberett dig att jobba med hållbarhetsfrågor?
-Hållbarhet genomsyrade hela utbildningen – det var inte ett enskilt ämne, utan en del av nästan varje kurs och diskussion. Det gjorde att jag tidigt lärde mig att tänka på hållbarhetsaspekter som en naturlig del av affärsbeslut och logistiska lösningar. När jag arbetade på Svalbard blev det särskilt tydligt – där såg jag klimatförändringar på nära håll, och det var ovärderligt att kunna koppla ihop konkreta upplevelser med de verktyg, modeller och perspektiv vi fått med oss från utbildningen. Den helhetssynen har hjälpt mig oavsett var jag jobbat – i Svalbard, Oslo eller Stockholm – för hållbarhetsfrågor är inte längre ett sidospår, utan en central del av hur organisationer driver sin verksamhet.