Hälsopsykologi
Kort om kursen
Inom hälsopsykologin förstås begreppet hälsa som ett resultat av fysiska, psykologiska och sociala faktorer. I den här kursen lär du dig hur olika psykologiska aspekter kan påverka vår fysiska hälsa, men också om hur fysiska tillstånd kan inverka på vår psykiska hälsa. Med avstamp i hälsopsykologiska teorier och aktuell forskning diskuterar vi alkohol- och tobaksvanor, fysisk aktivitet, hälsa och arbete, kostvanor och stress. Vi utforskar också olika möjligheter att främja hälsosamma vanor
Om utbildningen
En utgångspunkt inom hälsopsykologin är det bio-psyko-sociala perspektivet där hälsa förstås som ett resultat av fysiska, psykologiska och sociala faktorer. I den här kursen får du lära dig hur olika psykologiska aspekter kan påverka vår fysiska hälsa, men också hur fysiska tillstånd kan inverka på vår psykiska hälsa.
Utifrån hälsopsykologiska teorier tar vi oss an aktuella samhällsfrågor som alkohol- och tobaksvanor, fysisk aktivitet, hälsa och arbete, kostvanor och stress. Vi utforskar också olika möjligheter att främja hälsosamma vanor.
Kursen består av tre delkurser. I den första delkursen introduceras du till ämnet hälsopsykologi, ämnets historia, mätmetoder och centrala begrepp. Vi diskuterar även ojämlikhet utifrån ett hälsopsykologiskt perspektiv och du får träning i att granska mediernas hälsobudskap utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt.
I den andra delkursen behandlar vi olika hälsopsykologiska tillämpningsområden, hälsobeteenden som exempelvis fysisk aktivitet, kostvanor och sömn, samt stress sett ur ett livsloppsperspektiv. Centralt för den här delkursen är att med hjälp av befintliga teorier och aktuell forskning lära sig förstå individers beteenden, beteendeförändringar, stressutlösande faktorer och stresshantering.
I den tredje och sista delkursen får du möjlighet att fördjupa dig i en specifik samhällsaktuell hälsopsykologisk fråga.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Efter studierna
Kursens innehåll kan vara till stor nytta inom yrken där man på olika sätt arbetar med att främja hälsan hos individer och befolkning. Kursen bör också vara särskilt värdefull för yrkesgrupper med ansvar för personal, då den ger kunskap om psykosocial arbetsmiljö och stress, samt teoretiska modeller för att främja mer hälsosamma vanor.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, enskilda uppgifter och grupparbeten. De flesta examinationerna på kursen är skriftliga inlämningsuppgifter. Litteraturen är i huvudsak på engelska.