
Handelshögskolan del av nytt Oxford-inspirerat program
Hösten 2025 startar Göteborgs universitet ett nytt kandidatprogram i filosofi, politik och ekonomi, inspirerat av det välrenommerade PPE-programmet, Philosophy, Politics, and Economics, vid universitet i Oxford.
– Detta är en klassisk kombination av ämnen som naturligt hänger ihop, säger Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, som själv har byggt sin framgång på en bred akademisk grund.

Det nya programmet Filosofi, politik och ekonomi, kandidatprogram, ger studenterna möjlighet att analysera samhällets mest centrala idéer och begrepp från olika perspektiv och att förstå hur dessa kan tillämpas i praktiken. Oxfordförlagan PPE har utbildat många framstående beslutsfattare inom politik och näringsliv.
– Vi vill samla ambitiösa studenter med ett starkt samhällsengagemang och ge dem tillgång till universitetets framstående forskningsmiljöer. Kompetensen som de får är direkt relevant för många olika typer av analys- och utredningsarbeten inom både näringsliv, offentlig förvaltning och politik, säger programkoordinator Frans Svensson.
Under de tre första terminerna läser studenterna grundkurser i praktisk filosofi, nationalekonomi och statsvetenskap, därefter väljer de ett av ämnena för fördjupade studier. Programmet är ett samarbete mellan tre fakulteter på universitetet och ämnet nationalekonomin läser studenterna på Handelshögskolan.
Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, har själv en bred ämnesmässig bakgrund och menar att det ger bättre förutsättningar att analysera komplexa samhällsproblem ur flera perspektiv.
– Ämnena kompletterar varandra. Filosofi, särskilt moralfilosofi, undersöker systematiskt vad som är gott och rätt – frågor som ligger till grund för normativa överväganden om samhällets utveckling och vilka reformer som bör genomföras. Statsvetenskap ger förståelse för samhällsinstitutioner, hur de påverkar samhällsutvecklingen och varför olika samhällen fungerar på olika sätt, både geografiskt och historiskt. Nationalekonomi erbjuder i sin tur teorier och analytiska verktyg för att förstå ekonomiska samband, analysera stora datamängder och väga olika konsekvenser mot varandra, säger Olof Johansson-Stenman.
Kort om programmet
Filosofi, politik och ekonomi, kandidatprogram, är ett tvärvetenskapligt program för den som vill förstå och påverka samhället. Här lär studenterna sig att analysera frågor som har stor inverkan på politiken, ekonomin och samhället, som exempelvis klimatkrisen, väpnade konflikter, finanskriser och hot mot folkhälsan. Först läser de ett grundblock i praktisk filosofi, nationalekonomi och statsvetenskap, och fördjupar sig sedan. Programmet ger kunskaper för en karriär inom näringsliv, offentlig sektor eller politik, samt förbereder för studier på avancerad nivå.