Länkstig

Hanna Carmesund läser juristprogrammet

Hanna Carmesund flyttade från Borås för att läsa på Handelshögskolans juristprogram. Hon valde juristprogrammet för att man kan arbeta med så många olika saker efter examen och för att det är en bred utbildning. Efter examen vill hon helst jobba med familjerätt.

  Hur ser en vanlig skoldag ut?

-Under en vanlig dag på juristprogrammet har jag vanligtvis en 2-3 timmar lång föreläsning någon gång under dagen och resten av tiden sitter jag själv eller med några klasskompisar och går igenom veckans läsinstruktioner eller förbereder oss inför ett seminarium eller övningstillfälle som vi oftast har i slutet på veckan där vi får diskutera det vi gått igenom under veckans föreläsningar. Under tiden som vi har haft distansundervisning har jag istället suttit hemma och lyssnat på föreläsningarna via en ljudfil som våra lärare har laddat upp, ibland har jag suttit med klasskamrater och lyssnat och ibland själv. Så upplägget har varit ungefär likadant som innan distansundervisningen med enda skillnaden att vi inte träffas hela klassen och har föreläsning tillsammans.

Bild
Hanna Carmesund student juristprogrammet
Foto: Erika Holm

Hur gick du tillväga när du valde studier?

-Jag satte mig en kväll och gick igenom alla utbildningar i hela Sverige på antagning.se och skrev ner de utbildningar som jag var intresserad av på ett papper. Därefter läste jag på lite mer om dem, exempelvis vad man kan arbeta med efter sina studier och var man kan läsa utbildningen. Detta ledde sedan till att jag strök vissa utbildningar och till sist var det magkänslan som fick styra vilket ledde till att det blev just juristprogrammet.

Hur blev du intresserad av juridik?

-Juridik har alltid varit ett intresse för mig men tanken på att studera juridik kom under gymnasiet när jag läste en kursen "rätten i samhället" där vi lärde oss mer om hur rätten i Sverige fungerar.

Varför valde du att läsa juristprogrammet i Göteborg?

-Anledningen till varför jag valde juristprogrammet är för att man kan arbeta med så många olika saker efteråt och det är en bred utbildning. Jag är generellt sett väldigt intresserad av samhället och hur allting fungerar och hänger ihop i samhället vilket är precis det som vi får lära oss mycket om på juristprogrammet. 

Hur kom du in på ditt program?

-Jag kom in genom högskoleprovet. När jag bestämde mig för att jag ville studera juridik gick jag all in på högskoleprovet. Jag gick igenom alla gamla högskoleprov, klockade mig så jag fick in en känsla av hur snabbt jag var tvungen att svara på en fråga och analyserade sedan det jag gjorde fel och lärde mig av det. Och om man inte får den poängen man vill ha första gången är det bara att göra det igen och igen.

Var det något som du inte var förberedd på, när du började på Handelshögskolan?

-Jag var dels inte förberedd på att det var så mycket att läsa på juristprogrammet och sen var jag inte förberedd på upplägget att man har så mycket tid till egna studier. Det är helt annorlunda jämfört med gymnasiet.

Hur är lärarna?

-Lärarna är väldigt hjälpsamma och kompetenta. Man märker att de är måna om oss studenter och vill oss väl.

Varför skulle du rekommendera andra studenter att söka till Handelshögskolan Göteborg?

-Jag skulle rekommendera andra studenter att söka till Handelshögskolan eftersom det är en skola med ett bra läge, ljusa och fina lokaler och en härlig atmosfär på skolan. Det finns alltid något att göra då det är många olika föreningar på skolan som anordnar aktiviteter hela tiden. Man känner sig välkommen och man trivs väldigt bra på skolan!

Hur har det funkat med distansundervisningen?

-Distansundervisningen har fungerat bra. Våra lärare har verkligen gjort ett fantastiskt jobb med att ställa om undervisningen till distans. Det som är tråkigt är att man inte träffar sina klasskamrater lika mycket och på så sätt tappar man sammanhangen där man sitter och diskuterar tillsammans. Istället har det blivit en del telefonsamtal om det är något man tycker är svårt för att höra om kompisen förstått det bättre.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?

-Det har hänt många roliga saker på utbildningen. I början av utbildningen fick vi möjlighet att besöka olika arbetsplatser för att träffa verksamma jurister vilket var väldigt kul! Men den senaste tiden har våra föreläsningar i form av Processrättspodden som våra lärare startat nu när det är distansundervisning varit extremt rolig. De är duktiga på att ge oss studenter ett gott skratt ibland!

Vad är det bästa med juristprogrammet?

-Det bästa med min utbildning är att den är så allmänbildande och man lär sig verkligen hur samhället hänger ihop. Det är ofta som man öppnar nyheterna och läser en artikel om något som man precis gått igenom i skolan och man lär sig ifrågasätta saker som händer i samhället men man förstår också mycket mer varför det är på ett visst sätt.

Vilka utmaningar har du stött på under din tid på juristprogrammet?

-Den största utmaningen är att sålla bland allt material. Men eftersom detta är en del av det juridiska arbetssättet så är detta något man lär sig och kommer ha nytta av i framtiden.  

Hur har du upplevt utbildningen så här långt?

-Utbildningen har varit krävande men samtidigt extremt intressant. Det är mycket att läsa men eftersom allting är intressant så blir det lättare att läsa.

Har du något tips till någon som funderar på att läsa juristprogrammet?

-Mitt tips till alla som funderar på att söka en utbildning är att verkligen fundera på vad som intresserar en! Allting blir så mycket lättare om man hittar någonting som man tycker är intressant och sedan läser man saker som har med det att göra. Och mitt tips till personer som funderar på att läsa juristprogrammet är att ge det lite tid. Det kan komma som en chock i början om hur mycket studier det faktiskt är, men det är ingenting att stressa över. En del av den juridiska metoden och det juridiska arbetssättet är att sålla bland informationen så ta det bara lugnt.

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet?

-Skillnaden mellan universitetet och gymnasiet är att man har mycket mer ansvar för sina studier på universitetet. På gymnasiet var det alltid någon som hade koll på en så man klarade kursmålen men på universitetet måste man själv lägga upp sitt plugg och se till så man hänger med i skolan. Det mesta är också frivilligt på universitetet vilket gör att man får lägga upp sina studier på sitt eget sätt och efter vad som passar en själv.

Vad vill du jobba med efter examen?
- Jag älskar att arbeta med människor och hjälpa människor. Därför tror jag att jag i framtiden kommer vilja arbeta med familjerätt för att hjälpa människor i livets alla utmaningar.