
Historiedidaktisk kurs för verksamma lärare i grundskolan
Kort om kursen
Det här är en kurs för dig som arbetar som lärare och vill utveckla ditt ämnesdidaktiska arbetssätt i din historieundervisning. Kursen vänder sig till dig som arbetar i grundskolans årskurs 4-9 eller gymnasiet. Kursen går på kvartsfart på distans under en termin. Vissa av kursens uppgifter får du möjlighet att genomföra inom din egen undervisning.
Om utbildningen
Du får lära dig mer om den historiedidaktiska teori som framträder i kursplaner. Det kan exempelvis vara olika tankeredskap, historiemedvetande och normkritiska förhållningssätt som exempelvis orsak och konsekvens och historisk källanvändning. Du får genom att utveckla och problematisera din egen undervisning sedan diskutera och pröva begrepp och tankeredskap för att på så sätt stötta dina elevers kunskapsutveckling i historieämnet.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 eller Ämneslärarexamen.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp
Så är det att plugga
Undervisningen
Du studerar på distans och digitalt. Undervisningen består av föreläsningar, övningar i form av workshops, litteraturstudier samt uppgifter som du genomför i ditt eget arbete som lärare. Du behöver därför ha tillgång till undervisning i egen verksamhet samt tillgång till dator och internetuppkoppling.
Kursen examineras genom digital loggbok vid tre tillfällen. Loggboken skrivs löpande under kursen utifrån din egen planering.