I Steneby formades Vanessa Fernandez yrkesroll
Vanessa Fernandez är Retail Conceptual & Interior Planner på Polestar. Bakom den långa titeln döljer sig en arkitekt från Venezuela som via Dals-Långeds skogar och HDK-Valands masterprogram i möbeldesign landat på Polestar i Göteborg. Där utvecklar hon inredningskoncept för företagets showrooms över hela världen.
− Konceptet omfattar allt från golv, tak och väggar till belysning och möbler. Men det är i dialog med platsen som den slutgiltiga delen av designarbetet sker. Varje byggnad är unik och det styr resultatet. Även samarbetet med de lokala leverantörerna spelar en viktig roll. Processen ger mig möjlighet att kombinera det jag tycker mest om − arkitektur, inredning och möbler, säger Vanessa Fernandez.
Hon hade avslutat HDK-Valands masterutbildningen i möbeldesign i Steneby och arbetade på en arkitektfirma när hon såg Polestars jobbannons på LinkedIn. Hon förstod med en gång att det här var ett jobb för henne.
Till Dalsland via Barcelona
Vägen dit började många år tidigare i hennes hemland Venezuela när Vanessa hade tagit arkitektexamen och arbetade på en arkitektstudio.
− Det kändes dock inte rätt. Jag hade något inombords som jag inte riktigt själv förstod och bestämde mig för att ta reda på vad det var.
Vanessa flyttade till Barcelona och njöt av en stad full med inspiration. Hon fortsatte läsa arkitektur och återvände till Venezuela med en masterexamen i bagaget. Fortfarande med ett öppet sinne för var hon var på väg. Hon började arbeta på ett möbelföretag och det var där hittade hon vad hon letat efter.
− Jag insåg att jag ville arbeta i mindre skala, med objekten och arkitekturen inuti byggnaderna. Jag har alltid haft en känslighet för konst och genom inredningsarkitekturer såg jag en möjlighet att arbeta utifrån ett mer konstnärligt tillvägagångssätt och på en mer personlig nivå.
Vanessa började fundera på olika utbildningar inom design och konst. Samtidigt påverkades hon av den politiska situationen i Venezuela. Osäkerheten i landet fick många unga människor att söka framtiden i andra länder. Vanessas bror hade redan flyttat till Canada och efter ett besök hos en vän i Uppsala blev Sverige det självklara valet.
− Jag blev kär i allt! Människorna, miljön, studentlivet. Och jag har alltid sett Skandinavien som ett centrum för möbler och design.
Hennes studentliv blev dock något helt annat än det hon upplevt i Uppsala. Vanessa valde HDK-Valands masterprogram i möbeldesign och flyttade till Steneby i de dalsländska skogarna.
− Jag är tacksam att jag fick vistas där. Det är en oerhört vacker plats med ett speciellt lugn som gav mig inspiration och fokus.
I Steneby lärde hon sig att arbeta med trä. Utbildningen innehåller självständigt och experimentellt arbete med plats för reflektioner kring lokala och globala samhällsfrågor.
− Jag fick utveckla, driva och skapa något som är intressant för mig. Friheten lärde mig att använda ett mer konstnärligt tillvägagångssätt.
En plats för att rota sig
På Campus Steneby finns ett nära samarbete mellan de tre masterprogrammen med inriktning på trä, metall och textil. För Vanessa var det en värdefull möjlighet att pröva på och integrera olika material.
Hennes upplevelser i Steneby och människorna hon lärde känna inspirerade henne att skapa sajten Ljus Skog. Med ekonomiskt stöd från en av skolans fonder bildade hon en plattform för att marknadsföra och sälja arbeten av studenter på Campus Steneby.
Arbetet med Ljus Skog förenade två andra intressen som löpt parallellt genom det mesta Vanessa har gjort och präglar även hennes arbete på Polestar.
− Ny teknik och handel fascinerar mig, säger hon. På Polestar kan jag kombinera arkitekturen och teknikens exakthet med kreativiteten i handel och möbeldesign.
Numera är känslan av att vara på fel plats borta. I höstas fick hon ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Göteborg och Vanessa har slutat att leta.
− Jag njuter av att vara kvar på en plats, låta rötterna växa och utvecklas där jag är.
Text: Åsa Rehnström