Ida uppskattar diskussionerna och samtalsklimatet
"Kom hit med ett öppet sinne och våga ge dig in i diskussioner både i och utanför klassrummet." Det säger Ida Sporrsäter som läser andra året på Kandidatprogrammet i hållbar utveckling, samhällsförändring och klimatomställning.
Varför sökte du till Kandidatprogrammet i hållbar utveckling, samhällsförändring och klimatomställning?

– Jag sökte till programmet för att det lät spännande: Framför allt kände jag att det kunde vara en bra blandning av samhällsvetenskapliga ämnen och praktiska lösningar till problem vi möter i arbetslivet och samhället som stort i både sociala och klimatrelaterade frågor.
Vad är det roligaste och mest intressanta med din utbildning, tycker du?
– Det roligaste för mig har varit att vi har arbetat med mycket grupparbeten och mer 'hands-on'-situationer, främst genom olika case studies. Jag tycker också om att det finns en tydlig koppling mellan de breda ämnena.
Vad har du fått lära dig så här långt?
– Det första året handlade mycket om grundläggande kunskaper. Nu under andra året har vi kommit mer in på lösningsinriktade områden men fortfarande med en tydlig grund i tidigare material. Vi har också introducerats till nya koncept och teorier. Vi har arbetat mycket med olika former av utvecklingsfrågor, jämställdhet och samarbeten, hur man tar hänsyn till bakgrund och främjar en gemensam inkluderande förändring.
Vad vill du göra när du är klar med utbildningen?
– Just på detta står jag lite i valet och kvalet, men det lutar mot antingen en magister i strategiskt ledarskap för hållbarhet eller en praktik inom EU.
Hur är det att plugga på Göteborgs universitet?
– Jag tycker att det är bra, vi är inte en jättestor klass som går tillsammans så det har säkert sin betydelse. De lärare jag interagerat med, både mer regelbundet och vid enstaka tillfällen, har alla varit trevliga och hjälpsamma. Medan jag själv har valt att inte vara särskilt aktiv i studentföreningarna och kåren vet jag att det finns ett rikt studentliv där för den som är intresserad av det.
Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att börja läsa hos oss?
– Kom hit med ett öppet sinne och våga ge dig in i diskussioner både i och utanför klassrummet. Vi har lagt vikt vid att skapa en miljö i klassen som bjuder in till trygga samtal och diskussioner just för att väcka tankar och nya idéer. Ibland kan det kännas som att det är mycket litteratur, särskilt om man inte är van vid universitetsstudier, men försök att inte stressa för mycket kring det. Läs tillräckligt för att ha en förståelse över vad de pratar om inför föreläsningarna, gå dit och var aktiv, är det något du tycker är extra intressant hinner du läsa lite extra om det efteråt.