Kursplan

Immaterial-försäkrings-skadestånds- och associationsrätt

Intellectual Property Law, Insurance- and Tort Law and Company Law

Kurs
HRO212
Grundnivå
9 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2024/1
Ikraftträdandedatum
2024-07-01
Beslutsdatum
2024-05-14
Gäller från termin
Vårterminen 2025
Beslutsfattare
Juridiska institutionen

Kursens moduler

Tentamen, 9 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen ges på andra terminen på juristprogrammet. För att kunna läsa kursen måste studenten vara registrerad på juristprogrammet.

Behörighet

Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Innehåll

Immaterialrätt

I kursens inledande avsnitt behandlas rättsområdet immaterialrätt, innefattande upphovsrätten i vid bemärkelse samt de centrala industriella rättsskydden. Huvudmomentet består av att förstå den grundläggande dynamiken i den speciella typ av kapital som de immateriella rätterna medför och hur detta kapital kan disponeras på olika sätt i ett flertal tidstypiska kontexter. Huvudsakligt fokus läggs på val och användning för varierande kommersiella situationer i kontexten samtida utveckling inom informations- och reproduktionstekniker. Mer specifikt fokuserar avsnittet primärt på de grundläggande bestämmelserna rörande patenträtt, varumärkesrätt och upphovsrätt inom situationer där förutsättningarna för immaterialrättsligt skydd och innebörden av den immaterialrättsliga ensamrätten aktualiseras. Andra bestämmelser rörande ensamrätter för olika former av intellektuella värden, såsom exempelvis mönster, växtförädling och företagshemligheter, berörs inom behovet av att erbjuda djupare förståelse för avsnittets huvudmoment samt de specifikt fokuserade bestämmelserna. Lagtekniskt är utgångspunkten de svenska immaterialrättsliga lagarna, EU-rätten och i viss mån internationella konventioner på området.

Skadestånds- och försäkringsrätt

I skadeståndsrätten studeras inledningsvis den utomobligatoriska skadeståndsrätten, främst genom skadeståndslagens regler. Allmänna skadeståndsrättsliga principer behandlas, såsom ansvarsgrunderna, den skadelidandes medverkan, indelning i skadetyper, ansvar för annans vållande, skadeståndets bestämmande etc. Relationen till kontraktsmässigt skadestånd berörs också något. Dessutom behandlas översiktligt de särskilda regler som gäller för trafikskador, miljöskador, produktskador m.m. I försäkringsrätten studeras övergången till försäkringsrätten via skadebegreppet och ansvarsförsäkringen. Vidare behandlas försäkringsrättens särdrag i förhållande till andra kontraktstyper och de sätt på vilket detta kommit till uttryck i lagstiftningen, t ex när det gäller avtalets ingående, försäkringstid, upplysningsplikt och sanktioner vid överträdelse av försäkringsvillkoren.

Associationsrätt

Inom ämnet associationsrätt breddas studiet av personrätten till att omfatta juridiska personer och deras rättshandlingsförmåga. Kursen fokuserar på grunderna till svensk aktiebolagsrätt. Under kursen studeras grundläggande associationsrättsliga begrepp och principer, såsom juridiska personer (särskilt aktiebolaget), bolagsorganen (verkställande direktör och styrelse), aktieägare, bolagets och bolagsorganens ansvar gentemot varandra, medkontrahenter och tredjeman m. m. Övrig associationsrätt, såsom regleringen av handelsbolag, enskilda bolag, ekonomiska föreningar, stiftelser och dyl., behandlas översiktligt.

Mål

Kunskap och förståelse

- kunna behärska hur kursens ämnesområden har utformats i samspelet mellan regelkonstruktioner, praxis och rättsliga principer.

- kunna förstå hur kursens ämnesområden utstakar spelregler och sätter ramar för handlingsutrymmet i företagens affärsverksamhet.

- kunna reflektera över den egna juristrollens betydelse inom tillämpning och utveckling av dessa områden och spelregler.

Färdigheter och förmåga

- ha förmåga att självständigt kunna beskriva rättsliga regler och formulera en rättslig argumentation.

- ha förmåga att tillämpa gällande regler, praxis och principer på juridiska problem inom kursens ämnesområden.

- ha grundläggande förmåga att kritiskt granska regler, rättsfall och litteratur.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Studenten ska systematiskt och kritiskt kunna identifiera och analysera rättsliga frågeställningar inom kursens ämnesområden, speciellt i fråga om hur deras underliggande syften kan kombineras i rättsliga strukturer som är långsiktigt hållbara.

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Undervisning sker i form av föreläsningar och övningar.

Examinationsformer

Kursen examineras vid kursslut genom en skriftlig salstentamen om 9 HP (modul 0001).

Resultaten på respektive delkursmoment anges med något av omdömena: Med beröm godkänt (AB), icke utan beröm godkänt (Ba), godkänt (B) eller underkänt (U). För godkänt betyg krävs godkänt resultat på samtliga delkursmoment. Helkursbetyg sätts genom sammanställning av delkursresultaten.

Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap 22§).

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.

I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats. Vad avser praktik och verksamhetsförlagd utbildning gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Betyg

På kursen ges något av betygen Med beröm godkänd (AB), Icke utan beröm godkänd (BA), Godkänd (B) och Underkänd (U).



Kursvärdering

Juridiska institutionen är skyldig att utvärdera samtliga kurser som ges vid institutionen. Kursvärdering ska därför sammanställas i enlighet med den gällande ordningen vid Juridiska institutionen. Student som är behjälplig med sammanställandet av kursutvärderingen har rätt till viss ersättning samt intyg.

Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.

Övriga föreskrifter

Denna kurs ges första gången våren 2025 och ersätter då de tidigare kurserna Civilrätt B (del av HRO200) och IFSK (HRO202).