Infrastruktur, transporter och kommunikation
Kort om kursen
Kursen inriktas mot förståelsen av samhällets, infrastrukturens, transporternas och kommunikationernas ömsesidiga beroende, drivkrafterna bakom människors ökade mobilitet/rörlighet och godstransporternas utveckling, samt problematiken kring framväxten av långsiktigt ohållbara transportsystem och dess miljöeffekter.
Om utbildningen
Kursens inledande del behandlar sambanden mellan infrastruktur, transporter, rörlighet och kommunikationer och samhällets utveckling ur ett historiskt och ett nutidsperspektiv. Här behandlas också behovet av transport- och infrastrukturplanering samt infrastrukturens samband med och betydelse för transporterna, rörligheten och samhällsutvecklingen.
I kursens resterande del behandlas transporternas och transportsystemets effekter på miljön ur ett samhälls-, företags-, och individperspektiv. Här behandlas också styrmedel och åtgärder (lagar, tekniska förbättringar, beteendeförändringar, samt andra former av ’transport and mobility demand management’) som syftar till mer miljömässigt hållbara transportsystem och samhällen. Vidare behandlas användningen av olika transportslag, respektive transportslags för- och nackdelar ur ett miljö- och företagsperspektiv.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Rekommenderad studiegång
Kursen är obligatorisk för kandidatexamen i kulturgeografi och ingår i vår rekommenderade studiegång i kulturgeografi med fördjupning inom samhällsplanering
Efter studierna
Studier i kulturgeografi ger dig möjlighet att arbeta inom en mängd
olika branscher och yrken. Exempelvis kan du arbeta som
samhällsplanerare, utredare, handläggare, analytiker eller konsult, både
inom den offentliga och den privata sektorn.
Så är det att plugga
Lokaler
Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1 och på Viktoriagatan
13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket,
som har många studieplatser.