Internationella relationer: Fördjupningskurspaket
Kort om kurspaketet
Vill du bättre förstå fenomen som krig, internationella väpnade konflikter och säkerhetsfrågor i den globala ordningen? Vill du utforska orsakerna till globalt välstånd och ekonomisk ojämlikhet? Detta kurspaket ger dig fördjupade kunskaper om krig, fred och säkerhet i internationella relationer samt en introduktion till området global politisk ekonomi.
Om utbildningen
Kurspaketet består av två kurser inom fältet internationella relationer.
Krig, fred och säkerhet
Kursen behandlar de grundläggande aspekterna av krig, fred och säkerhet och diskuterar hur begreppen kan förstås utifrån olika teorier, historiska synvinklar och olika lokala och regionala perspektiv.
Under kursen får du lära dig om de grundläggande orsakerna till krig och hur krig har förändrats från de två världskrigen fram till idag. Du får också fördjupa dig i den roll som den tekniska utvecklingen spelar för krigets förändrade karaktär och vilka möjligheter som finns i det internationella systemet för att bygga fred.
Kursen betonar vikten av genus som ett viktigt analytisk verktyg och belyser klimatförändringarnas betydelse för konfliktmönster och säkerhet.
Global Politisk Ekonomi
Den här kursen ger dig en introduktion till den globala politiska ekonomin från olika teoretiska utgångspunkter, samt ett historiskt perspektiv som ger bättre förståelse av den samtida världsordningen.
Under kursen får du också lära dig om viktiga tematiska områden inom den globala politiska ekonomin, såsom handel, finansiering, produktion och utveckling. Dessutom kommer du att fokusera på viktiga samtida frågor, till exempel nyliberalismens framtid, regional ekonomisk styrning och perspektiv på grön ekonomisk utveckling.
Behörigheter och urval
Behörighet
Godkänt resultat i kärnkurser om sammanlagt 30 hp i internationella relationer, eller motsvarande.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Efter att ha läst internationella relationer har du relevant kunskap och analytiska verktyg för arbete hos arbetsplatser som har internationell inriktning och som sysslar med områdesanalys, utrednings- och utvärderingsarbete, projektledning eller policyarbete.
Du kan jobba inom statliga myndigheter, kommunalt eller i organisationer som arbetar med integration/migration, mänskliga rättigheter och internationalisering. Hos privata aktörer i näringslivet går det att jobba som konsult med bland annat corporate social responsibility (CSR-frågor) och klimat- och miljöfrågor. Du kan också söka dig till överstatliga organisationer som EU eller FN.