Hur kommer det sig att det blev religionsvetenskap och teologi för dig?
– Jag disputerade i ett ämne som hette kyrkovetenskap, men som oftast går under namnet praktisk teologi. Jag började plugga religionsvetenskap och teologi för att bli präst i Svenska kyrkan, när vi skulle välja uppsatsämnen valde jag ett ämne inom praktisk teologi och började fördjupa mig i frågor om barn, barnsyn och kyrklig praktik. Jag fortsatte att skriva om detta på olika sätt och min avhandling handlar om barns gudstjänstfirande och hur barn kan bidra till utvecklingen inom liturgisk teologi.
Vad undervisar du i?
– Jag undervisar i ämnet Kristendomens historia. Mer konkret innebär det att jag undervisar om kyrkors praktiska uttryck, i både historia och nutid. Dessutom i kurser om global kristendom och om ämnen inom praktisk teologi, som liturgik, homiletik och själavård. Jag har också undervisning på grundkursen i religionsvetenskap och teologi, på lärarprogrammet och på kursen Svenska kyrkans tro och liv, samt handleder uppsatser.
Vad forskar du om?
– Jag forskar om barn och kyrka på olika sätt, med särskilt fokus på gudstjänst. Jag har arbetat en del med forskningsmetoder för att forska tillsammans med barn. När jag inte arbetar med barnfrågor är min forskning framförallt inriktad på frågor om teologisk utbildning och prästutbildning.
Varför är det intressant?
– Jag tycker att det är intressant att befinna mig i gränslandet mellan olika discipliner och forskningstraditioner. Det får jag göra när jag arbetar med barnfrågor. I arbetet med och om barn utmanas ofta sådant vi tenderar att ta för givet inom teologin och som forskare behöver jag använda mig av resurser från flera olika forskningsfält. Det är också roligt att försöka fördjupa sig i och analysera sådant som många är engagerade i. Jag tycker om att försöka ta ett steg tillbaka från diskussionerna och debatterna och försöka förstå. Det får jag göra i min forskning.
När är ditt jobb som roligast?
– Det är ofta olika saker som är roligt olika dagar. Jag är glad att jag får växla mellan forskning och undervisning. Det är jätteroligt att tänka och skriva och försöka förstå, men om jag har suttit länge ensam vid datorn saknar jag verkligen att träffa andra människor och få ny input – som man får genom att undervisa.
Om du inte hade blivit religionsvetare/teolog, vad hade du blivit då?
– Då hade jag arbetat som präst.
Varför tycker du att man ska studera religionsvetenskap och teologi?
– Det finns många anledningar och alla har säkert sin egen variant. Jag tycker att man ska studera religionsvetenskap och teologi eftersom det är ett brett ämne där man kan fördjupa sig i många olika saker som bidrar till en ökad förståelse för världen vi lever i.
Har du något tips på vägen till studenter som läser religionsvetenskap och teologi eller någon som är intresserad av att läsa det?
– Leta efter de platser där kunskaperna från olika kurser möts och berikar varandra. Det kommer att göra det både lättare och roligare att lära sig nya saker, om man kan se hur de hänger ihop.