
Jack om livet i New York och vikten av att utforska nya miljöer
Att kombinera studier med praktik utomlands kan vara en ovärderlig erfarenhet både akademiskt och personligt. I denna intervju delar en student med sig av sina upplevelser från en praktikperiod på Center for Jewish History i New York. Här berättar han om utmaningarna, höjdpunkterna och de viktigaste lärdomarna från sin tid i USA.
Var har du varit och vad har du gjort?
Jag har varit i New York City och gjort praktik på Center for Jewish History inom ramen för GU-kursen Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning.
Varför valde du just det?
Jag letade efter en institution som var mer pedagogisk eller akademisk snarare än religiös eller konfessionell. Samtidigt sökte jag något judiskt då det är relevant i New Yorks kontext och av intellektuellt intresse för mig personligen.
Vad gör du idag?
Jag arbetar som attraktionsvärd på Liseberg och deltar i The Floor på Kanal 5. Till våren ska jag påbörja en kompletterande pedagogisk utbildning.
Vad studerar/studerade du på GU?
Teologi och religionsvetenskap inom det teologiska kandidatprogrammet.
Vad var det som fick dig intresserad av att göra praktik utomlands?
Jag blev tipsad om det i början av mina studier och såg det snabbt som en chans att uppfylla min dröm att utforska det mångkulturella och religiösa New York på egen hand.
Hur förberedde du dig för ditt utbyte?
Jag var tvungen att skaffa ett amerikanskt praktikantvisum, vilket innebar en del pappersarbete samt en intervju på USA:s ambassad i Stockholm.
Vad är ditt bästa minne från din utbytesperiod?
Jag har flera positiva minnen, men ett av de mest betydelsefulla var att få hjälpa till med research inför nya utställningar på museet. När en ny utställning öppnade fick jag dessutom mitt namn förevigat på en "credit panel" som forskningsassistent, vilket kändes ärofyllt.
Vad fick du uppleva på utbytet som du inte hade upplevt i Sverige?
Jag fick uppleva hur religion och kultur tar sig andra uttryck än i Sverige, inte minst till följd av New Yorks stora judiska befolkning, både på arbetsplatsen och privat.
Vad saknar du mest från din studietid utomlands?
Kollegorna och medarbetarna på praktiken, som erbjöd mig inlärningsmöjligheter inom allt från arkivering och pedagogik till judiska bakverk och lekar.
Vad längtar du tillbaka till när du tänker på ditt utbyte?
Luncherna med halalrätter i Union Square Park.
Vilka var de största skillnaderna mellan att studera på GU och att göra praktik på museet?
Det humanistiska arbetssättet fanns på båda platserna, men på museet lades stor vikt vid ordval och presentation eftersom projekten ofta ställdes ut för allmän beskådan.
Beskriv en vanlig dag för dig.
Dagarna varierade mycket och kunde innehålla närvaro vid föreläsningar och guidade turer, eget arbete med forskningsprojekt eller assistans i museets samlingar.
Hur bodde du och hur gjorde du för att hitta bostad?
Jag bodde i ett rum i en lägenhet som jag delade med två andra personer. Jag hyrde rummet via Airbnb.
Hur tycker du att dina språkkunskaper utvecklades under utbytet?
Framför allt utvecklades min muntliga engelska för att kunna kommunicera effektivt med mina kollegor. Att studera eller praktisera utomlands är ett exceptionellt tillfälle att finslipa sina språkkunskaper i praktiken.
Hur har du utvecklats som person genom din utbyteserfarenhet?
Jag har fått en större förståelse för vad jag klarar av genom att bo och arbeta i ett annat land under en termin, samtidigt som jag lärt mig mycket både praktiskt och teoretiskt.
Vilka färdigheter fick du utveckla under din utbytesperiod?
Jag fick utveckla mitt kreativa och "fyrdimensionella" tänkande eftersom det museala rummet krävde detta. Mina teoretiska kunskaper omsattes i bild, ljus och form, vilket var en spännande utmaning.
Vad var den största utmaningen för dig med att göra praktik utomlands?
Det kunde vara utmanande att komma till en judisk organisation som utomstående och samtidigt bidra till den kulturella verksamheten. Samtidigt kunde min nordiska och mer kristet baserade bakgrund vara till hjälp i flera forskningsinsatser.
Berätta något du lärde dig om landet du pluggade i och något du lärde dig om dig själv.
Jag lärde mig hur museiorganisationer i USA påverkas av frånvaron av statligt stöd, vilket kan göra dem mer beroende av donatorer och politiska påverkningar. Om mig själv lärde jag mig att jag nog är mer av en Brooklyn-kille än en Manhattan-snubbe, för att vara ärlig.
Vad gjorde du på fritiden?
Min praktikantroll gav mig fri entré till alla New Yorks museer, vilket höll mig sysselsatt varje helg från januari till juni.
Hur gjorde du för att lära känna folk och träffa nya vänner?
Amerikaner har en vana att tala med främlingar, så jag behövde egentligen inte göra så mycket själv för att detta skulle hända.
Vilka råd har du till en student som planerar att göra praktik utomlands?
Våga fråga och testa! Det behöver inte vara så svårt. Sök efter intressanta institutioner och skicka ett mejl – du är trots allt obetald, kvalificerad arbetskraft.