”Jag tar fram beslutsunderlag till ledningen” Anna analyserar Volvos viktigaste resurs
Under en kurs i nationalekonomi fördjupades Anna Fäldts intresse för att analysera stora mängder data. I sin roll som People Data Analyst på Volvo Cars jobbar hon med data och analys av företagets viktigaste resurs – sina anställda.
Vad gör du på jobbet?
Jag jobbar som People Data Analyst på Volvo Cars huvudkontor i Göteborg. ”People” i People Data Analyst innebär att jag jobbar med data och analys av Volvos viktigaste resurs, sina 40 000 anställa. En stor del av min roll är även att förstå flödet av data, tekniska processer och digitalisering.
Jag jobbar mycket med så kallad ”data storytelling” och ”business intelligence”. Jag gör egna analyser av stora datamängder, presenterar och visualiserar resultatet så att Volvo Cars ledning, HR-medarbetare och chefer effektivt ska kunna ta del av och agera på datadrivna resultat gällande Volvo Cars anställda.
Jag är ansvarig för Volvo Cars globala ”People listening”-lösning, en medarbetarundersökning där 40 000 anställda får frågor om sin upplevelse av sin anställning på Volvo Cars. Resultaten från enkäten ligger sedan till grund för KPI:er som är centrala för hela organisationen globalt, för strategiska beslut och Volvo Cars årsredovisning.
En annan del av mitt jobb är att sitta tillsammans med utvecklare för att utveckla analysverktyg och rapporter med intuitiva visualiseringar av data i Power BI som används av hundratals HR-medarbetare på global och på lokal nivå.
Jag jobbar i ett produktteam där vi utvecklar tekniska lösningar för analys och ett analytics-team där vi framför allt jobbar med kvantitativ analys. Mitt närmaste team har sin bas i Sverige men även i Indien. Vissa arbetsuppgifter är självständiga men framför allt arbetar jag nära mina kollegor, både när vi utvecklar och analyserar.
Hur fick du ditt jobb?
Jag ansökte till Volvo Cars genom att jag prenumererade på ett email-utskick där Volvo Cars varje vecka skickar ut mail om deras lediga tjänster. Det började som ett vikariat som Junior Data Analyst som sedan övergick till att jag fick en fast anställning i teamet som People Data Analyst.
Hur var övergången från studier till arbetslivet?
Jag kände mig väl förberedd för arbetslivet efter mina studier. Att gå från en master på engelska underlättade helt klart då organisationsspråket på Volvo Cars är engelska.
Hur har din utbildning på Handelshögskolan hjälpt dig i din karriär?
Jag har känt att jag fått en av spets från min utbildning, så jag kunde snabbt bidra med min kunskap om vetenskapliga metod, hur man skapar rätt förutsättningar för att analysera stora mängder data, och vad för slutsatser man kan och inte kan dra när man kollar på olika typer av data.
Utbildningen gav också träning i teamwork. Man lär sig av varandra, får nya perspektiv och utvecklas tillsammans.
Hur resonerade du när du valde inriktning?
Jag som person har alltid haft ett väldigt starkt intresse för att analysera min omvärld. Jag visste att nationalekonomin skulle ge mig en bra grund till att kunna lära mig mer om kvantitativ analys.
Har du något tips eller råd till en nuvarande student?
Nationalekonomi är ett brett ämne. I slutändan handlar det om att ditt val ska ligga i linje med dina intressen och dina mål. På vägen, oavsett vilken inriktning du väljer, så kommer du kunna fokusera mer eller mindre på både finans och företagsekonomi.
Anna Fäldt, 29 år
Pluggade Statsvetarprogrammet med inriktning nationalekonomi men skrev uppsats i NEK och kompletterade med fristående kurser för att få rätt behörighet till masterprogrammet i Nationalekonomi.
Tog examen 2022 och jobbar nu som People Data Analyst på Volvo Cars I Göteborg
Höjdpunkterna under tiden som student på Handelshögskolan
Jag fick vänner för livet. Att tillsammans sitta och lösa uppgifter inför varje tenta, lära av varandra och motivera varandra att prestera. Att sen kunna fira tillsammans när det gick bra och stötta varandra om det inte gick hela vägen på en tenta.
Kurs som Anna minns extra bra
För mig blev det en självklarhet att fördjupa mig inom nationalekonomi när jag läste kursen som då hette ”Metoder för ekonomisk analys”. Den kursen blev starten för ett mycket djupare intresse för att analysera stora mängder data, bli duktig på att programmera i statistikprogram och att gå från teori till att mer praktiskt kunna undersöka orsakssamband och att testa vetenskapliga hypoteser.