"Jag uppskattar den tydliga anknytningen till industrin"
Grace Barathy Packiantathan från Indien studerade sitt andra år på masterutbildningen Software Engineering när intervjun gjordes. Även om hon hade en lång erfarenhet av IT-studier redan när hon kom hit, är Grace övertygad om att hon med Software Engineering kommer att kunna fördjupa sina kunskaper i området.
– På programmet intresserar man sig för alla de senaste trenderna inom mjukvaruindustrin, säger hon.
Till skillnad från många andra utländska studenter var Grace redan bosatt i Sverige sedan flera år då hon bestämde sig för att återuppta studierna – den här gången på Lindholmen. Grace är ursprungligen från Indien och flyttade år 2007 till Göteborg tillsammans med sin man som hade fått jobb på Volvo. Hon jobbade under ett par år som teknisk konsult innan hon bestämde sig för att fördjupa sina IT-kunskaper och samtidigt utforska det svenska utbildningssystemet.
Grace hade gedigna akademiska meriter inom IT med sig från Indien, där hon tagit såväl en kandidat- som en mastersexamen i datavetenskap. Trots det är hon säker på att Software Engineering kommer att ge henne fler möjligheter att utvecklas inom branschen.
– Datavetenskap handlar först och främst om programmering, medan Software Engineering är mycket mer praktiskt, du förbereds i att jobba i en rad olika roller, säger Grace. Programmet är mångfacetterat, du lär dig bemästra allt ifrån management till mjukvaruarkitektur.
Tydlig orientering mot industrin
– Programmet har en väldigt tydlig anknytning till industrin. Man tittar på de senaste trenderna och ser till att de finns med i kursutbudet. Ett exempel är agil metodologi. Det är ett ämne som jag inte kände till tidigare men som jag fått bekanta mig med tack vare programmets utformning.
Grace är positiv till de praktiska tillvägagångssätten. För även om – som fallet är på de flesta mastersprogram – mängden teori är stor, ges studenterna goda möjligheter att utveckla en konkret förståelse för kursernas innehåll, till exempel genom att de ofta tillåts arbeta i labb. Dessutom är det vanligt att institutionen bjuder in gästföreläsare från stora industriföretag.
– Jag upplever att universitetsstudier i Indien är betydligt mer teoretiska och du känner dig mer utlämnad åt dig själv, säger hon. Här däremot jobbar vi nästan alltid i grupper. Det är en undervisningsmetod som jag föredrar, inte minst eftersom de projekt vi arbetar på ofta är rejält omfattande.
Höga krav på såväl teoretisk kompetens som på samarbetsförmåga
Grace är inte den enda utländska studenten på programmet, som har en uttalat internationell profil. Kulturella skillnader bland studenterna kan vara såväl inspirerande som ganska utmanande, säger hon. Inte minst vid grupparbeten.
– Men kulturella skillnader inom grupper något som alla som jobbar med software engineering ställs inför, säger Grace. Jag tror att det är nödvändigt att du lär dig hantera det redan från början. Det optimala är att du klarar av att samarbeta med vem som helst.
Grace har överlag en mycket positiv inställning till programmet, men medger samtidigt att schemat kan vara lite stressigt emellanåt.
– Kraven för att bli godkänd kan vara väldigt hårda, säger hon. Inte minst vid salstentor. Dessutom är det ofta ganska kort om tid mellan de olika tentorna.
– Men lärarna finns alltid där och hjälper dig när du behöver. Det är en bra atmosfär på institutionen.
Intresserad av mjukvarutestning
Inom IT intresserar sig Grace särskilt för mjukvarutestning. I september ska hon skriva sin mastersuppsats, det sista hindret innan en ny mastersexamen, och hon tänker sig just testning som ett lämpligt ämne för det projektet.
– Jag vill gärna samarbeta med ett företag från industrin under mitt masterarbete, säger hon. Jag har arbetat med manuell testning på programmet, men nu skulle jag vilja utforska automatiserad testning.
Den avslutande mastersuppsatsen närmar sig, men Grace har inga planer på att återvända till Indien när hon avslutat sina studier.
– Jag känner mig verkligen hemma i Göteborg, säger hon. Det finns så mycket jag gillar här: människorna, kulturen, öarna… Göteborg känns som mitt hem numera.
Text och foto: Erik Pedersen