Jenny Carlsson är naturumsföreståndare
Våga gå utanför dina geografiska och mentala trygghetszoner. Det är Jenny Carlssons bästa tips för arbetslivet efter studierna.
Jenny Carlsson har läst humanekologi vid institutionen för globala studier och arbetar idag som naturumsföreståndare vid naturum Tåkern i Östergötland.
Vad gör du i ditt nuvarande arbete?
– Som naturumsföreståndare är jag med och utvecklar ett intressant program för lokala och tillresta besökare till naturum Tåkern. Här får jag träffa gäster varje dag och förmedla det vackra, värdefulla och intressanta med just detta naturreservat. Bakom kulisserna sker det administrativa som att lägga scheman, rekrytera och utbilda nya guider, och att planera inför nästa säsong.
På vilket sätt har du haft nytta av dina studier i humanekologi i dina yrkesroller?
– I mitt förra arbete som guide i världsarvet Laponia har fallstudien på Sapmi varit ovärderlig. Jag fick så otroligt mycket kunskap som jag gång på gång plockar fram i mina guidningar. Som naturskolepedagog tog jag fram ett tema kring vatten utifrån det jag lärt mig om naturresursbruk. Detta pedagogiska tema var en del av motiveringen till att jag fick ta emot pris för ”Sveriges mest inspirerande naturvägledning”.
Vad uppskattar du mest med din utbildning i humanekologi?
– Jag uppskattade att det öppnade mina perspektiv så mycket, och att jag har fått konkretisera det ibland flummiga och utmanas i att tänka efter vad jag själv tycker. Jag lärde mig om problem som jag inte ens förstått var ett problem i samhället, och vad möjligheterna för att lösa dessa skulle kunna vara. Framförallt har jag lärt mig att inte döma andra människor för deras åsikter eller synsätt, det finns olika sätt att se på naturen, staden och på olika problem.
Vilka är dina bästa tips till andra som läser humanekologi för att lyckas på arbetsmarknaden?
– Våga gå utanför dina geografiska och mentala trygghetszoner. De jobb jag har sökt mig till har varit på landsbygden, och mitt första jobb som naturskolepedagog hade få sökande med låg konkurrens. Även om orten var en så kallad håla, och det var läskigt att flytta dit utan att känna någon, så hittade jag ett jobb där jag fick växa, utmanas, och betyda mycket för just denna ort och bygden runt omkring. Jag hade inte läst till lärare, och att kalla mig själv för pedagog var definitivt att gå utanför trygghetszonen. Läroplanen och pedagogiken mästrade jag efter ett tag och under tiden litade jag på min kreativitet och efter lite erfarenhet och feedback kände jag mig trygg i rollen.
– Förklara vad humanekologi är i din intervju och i ditt personliga brev, de flesta har ingen aning om vad detta underbara ämne går ut på, men låt det inte skrämma dig. När din blivande arbetsgivare väl inser bredden och användbarheten är du helt plötsligt väldigt värdefull.
– Och gå tillbaka i dina anteckningar, böcker, och arbeten då och då. Jag får konstant inspiration av det jag skrivit och idéer i mitt arbete från de kurser jag läst.