Jessie Jern gjorde praktik i ett forskningsprojekt
Jessie Jern gjorde forskningspraktik hos oss på Institutionen för globala studier under 2019 och 2020.
Varför sökte du till masterprogrammet i globala studier?
- Jag har tidigare satt ihop min egen kandidatexamen med internationella relationer som huvudämne, och masterprogrammet i globala studier blev ett naturligt sätt att fortsätta på det som jag tyckte var mest intressant i min kandidatexamen. Eftersom programmet ges på engelska såg jag det också som ett sätt att utveckla min akademiska engelska.
Vad uppskattar du mest med din utbildning?
- Det jag uppskattar mest med programmet är sammanhållningen i vår klass, vi har kommit väldigt nära de två år vi pluggat ihop. Jag brinner för programmets ämnen säkerhet, migration, miljö och genus så jag uppskattar såklart också alla intressanta föreläsningar som forskarna på institutionen och gästforskarna har gett.
Varför ska en söka till masterprogrammet i globala studier?
- Jag skulle rekommendera masterprogrammet till den som vill utveckla sitt kritiska tänkande kring den globala maktordningen. Jag och mina klasskompisar har till exempel läst intressanta kurser om säkerhetsfrågor, migration, genus och utveckling, miljö, demokrati, gränser, konflikthantering och politisk ekonomi på global nivå. Eftersom programmet ges på engelska läser svenska och internationella studenter tillsammans, alla med olika bakgrunder. Diskussionerna blir givande när kunskaper från globala studier, internationella relationer, statsvetenskap, sociologi, regionala studier, ekonomi, historia, genusvetenskap, filosofi, juridik blandas!
Berätta om din praktik!
- Jag gör min praktik i ett FORTE-finansierat projekt med Anja K. Franck och Joe Anderson. Projektet undersöker asylsökandes utrymme att manövrera den svenska arbetsmarknaden efter att den nya lagen om självförsörjandekrav introducerades 2016. Projektet granskar både politiker och andra aktörers motiveringar till lagen, men också på vilka sätt som asylsökande själva navigerar arbetsmarknaden i ljuset av den. Parallellt med mina uppgifter i praktiken skriver jag min masteruppsats som gränsar till ämnet som projektet handlar om, nämligen hur lagen kan ha påverkat relationen mellan arbetsgivare och manliga asylsökande arbetstagare.
- På min praktik är arbetsuppgifterna väldigt varierade, jag har deltagit på seminarium, konferenser, möten och föreläsningar. I början på praktiken fick jag chansen att åka upp till Norrköping tingsrätt för att observera och rapportera från Sveriges första fällande dom mot en restaurangägare som begått människoexploatering av ett ungt par från Bangladesh. Jag har också observerat vid en av mina handledares intervjuer med politiker i Sveriges riksdag.
Vad vill du jobba med när du har pluggat klart?
- När jag har pluggat klart vill jag söka en doktorandtjänst eller kanske en forskarassistenttjänst. Mitt mål är att arbeta med migrationsfrågor som jag har gjort under min praktik.