Johan Larsson, tidigare student på Datavetenskapligt program
Intervju med Johan Larsson som gick ut Datavetenskapligt program 2015. När intervjun gjordes hade han varit föräldraledig några månader och börjar nu söka jobb.
Vad gör du just nu?
– Jag avslutade min pappaledighet förra veckan och igår började jag söka jobb. Jag kommer direkt från en anställningsintervju nu faktiskt. Det var ett jobb på Delta konsulter, en underavdelning till Sigma som är speciellt inriktad mot juniora it-konsulter som nyss avslutat sin utbildning. Intervjun handlade om att jobba för en av Deltas kunder som testare och javautvecklare, med tyngdpunkt på testning. Det känns som att det gick bra!
Varför valde du Datavetenskapligt program?
– Jag har alltid gillat matematik och kände mig trygg med matematiken, men jag ville gärna ha ett område att applicera matten på. Datavetenskap ligger väldigt nära matematikområdet, men det är samtidigt en kreativ process. När man jobbar som programmerare är det en applikation man utvecklar, det blir väldigt handfast, man jobbar med hjärnan och händerna samtidigt. Men jag hade däremot aldrig ägnat mig åt programmering innan utbildningen.
– Jag kollade upp olika utbildningar både på Göteborgs universitet och på Chalmers och att valet sedan föll på Datavetenskapligt program berodde på den stora valfriheten och kursutbudet. För mig var innehållet i utbildningen det absolut viktigaste, vad jag faktiskt fick möjlighet att lära mig, snarare än en specifik titel.
Vad var bäst med utbildningen?
– Förutom det här med valfriheten och möjligheten att själv sätta samman sin utbildning, så tyckte jag att nivån på föreläsarna var mycket hög. Jag och en annan kille som jag jobbade mycket ihop med brukade ofta diskutera med föreläsarna, om det var något vi inte förstod eller något vi bara ville utveckla vidare och jag tyckte att de var duktiga på att ge bra svar. Det kunde både handla om ämnet i sig eller pedagogiska diskussioner om bästa sättet att lära ut olika moment. Överhuvudtaget upplevde jag programmet som småskaligt och sammanhållet och att vi lärde känna programansvariga, lärare och studenter på övriga årskurser.
Vad gjorde du tidigare?
– Precis innan jag började på Datavetenskapligt program läste jag faktiskt till lärare under tre terminer. Jag tycker att kunskap och lärande är väldigt intressant och viktigt. Framförallt var jag intresserad av att göra matematik roligt för barn, min uppfattning är att alla kan lära sig matte. Alltför många barn fastnar i tidig ålder och får låsningar som gör att de inte kan ta sig vidare till nya nivåer inom matematiken. Sedan är villkoren som lärare inte de bästa tänkbara som det är nu, så jag beslöt mig för att sadla om till datavetare.
– Innan terminerna på lärarutbildningen jobbade jag också några år som maskinoperatör på ett företag som gjorde reklamskyltar. Det är ganska vanligt på Datavetenskapligt program att man har gjort andra saker innan, vilket gör att vi har olika erfarenheter att dela med oss av under utbildningen. Mitt intresse för pedagogik bidrog också till jag var med och undervisade på ettornas introduktionskurs i programmering när jag själv påbörjade årskurs tre.
Några tips till nya studenter?
– Du får en utbildning av hög kvalitet på Datavetenskapligt program och det innebär samtidigt att det är en krävande utbildning. Tempot är högt – börja plugga i tid! Mitt specialtips är att ligga en vecka före med kurslitteraturen, så att man har läst in sig på området redan innan föreläsningen. Då blir föreläsningen delvis som en repetition så att man inte sitter och försöker förstå samtidigt som man antecknar. Det krävs en helt annan sorts arbete här jämfört med i gymnasiet, ganska många veckor blev 60-timmarsveckor.
Vad säger du om framtiden?
– Det känns väldigt positivt och det märks att man behövs på arbetsmarknaden. Intresset från företagen har varit stort nu när jag har börjat söka jobb och det känns som att den erfarenhet jag har är något som värderas.
Är det något särskilt du skulle vilja ägna dig åt?
– Jag skulle gärna vilja jobba med någon form av funktionell programmering. Annars tycker jag att området datavetenskap är väldigt intressant generellt sett – jag skulle vilja testa många olika delar av området. Man får också en så bra grund inom programmering att man i princip kan ta sig an vilket programspråk som helst. Man kanske inte är expert på det exakta språket som efterfrågas, men man kan bli det!
– Jag har också en idé om en eventuell master i bakhuvudet, jag gillar de teoretiska delarna av datavetenskap, men just nu vill jag jobba och verkligen gå på djupet med programmeringen.
Oktober 2015
Text: Catharina Jerkbrant