Josefine har nytta av allt skrivande som ingick på programmet
Josefine Lönnroth läste International Administration and Global Governance (IAGG), inriktning double degree och har därmed två masterexamina. Idag arbetar hon på Sida, med fredsbevarande insatser i Afghanistan.
Vad arbetar du med?
Jag arbetar med Sveriges bistånd till Afghanistan, främst med fredsmålet i regeringens strategi för Afghanistan. Mitt arbete ska bidra till förbättrade förutsättningar för deltagande och inflytande av en bredd av aktörer, särskilt kvinnor, i processer för fred samt ökad kapacitet att hantera och förebygga konflikter. I praktiken görs det genom att jag, inom ramen för ett EU-finansierat initiativ, ansvarar för ett antal samarbeten med organisationer i och utanför Afghanistan som alla arbetar för att uppnå detta.
Det känns särskilt meningsfullt att arbeta med utvecklingssamarbete på Sida eftersom vi fokuserar och hjälper de människor som är i mest nöd i världen.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
På daglig basis har jag nära kontakt med mina kollegor som också arbetar med det EU-finansierade fredsinitiativet. En vanlig arbetsdag kan handla om uppföljning av pågående samarbeten, rapportering och analys om vägen framåt för dessa samarbeten samt kontakt med samarbetsorganisationerna. Vanligtvis har jag även möten med kollegor som arbetar med andra frågor i Afghanistan, särskilt områdena demokrati och mänskliga rättigheter eftersom dessa är nära sammankopplat med mina fredsinsatser. Givetvis kräver inkommande mail och andra administrativa rutiner också lite tid.
Vad gillar du mest med ditt jobb?
Att det känns meningsfullt, trots svårigheten att arbeta i en så komplex och föränderlig kontext som Afghanistan. Det känns särskilt meningsfullt att arbeta med utvecklingssamarbete på Sida eftersom vi fokuserar och hjälper de människor som är i mest nöd i världen. Mitt arbete innebär ett stort ansvar, vilket är både givande och utvecklande, samtidigt som jag arbetar nära hjälpsamma kollegor. Sida erbjuder också många möjligheter till arbete utomlands, vilket jag anser gör det till en mycket attraktiv arbetsplats.
Av det du lärde dig under din utbildning, vad har du mest nytta av i ditt arbetsliv?
Det jag har absolut mest nytta av är min förmåga att kunna skriva väl på svenska och engelska. Detta är något jag utvecklade tack vare alla skrivuppgifter på universitetet. Mina studier utomlands har också bidragit till att jag kan formulera mig på engelska betydligt bättre än tidigare. Efter fem års universitetsstudier har jag även utvecklat en förmåga att analysera, tänka kritiskt och utifrån flera perspektiv. Detta är något jag har nytta av varje dag i mitt arbete.
Var det lätt eller svårt att få jobb efter examen?
Jag började söka jobb under den första perioden av covid-19-pandemin och det var mycket svårt. Jag sökte ganska många jobb, men fick komma på få intervjuer. Till sist fick jag en kortare anställning på 3 månader som programansvarig på Sida för att arbeta med Agenda 2030, och lyckades därefter stanna kvar och få en tillsvidareanställning på Afghanistanenheten där jag är nu.
Dina tre bästa jobbsökartips, vilka är det?
Mitt främsta jobbsökartips är att tänka brett och söka jobb hos många olika arbetsgivare, till och med inom olika branscher och inom privat sektor. Det finns många företag som erbjuder tjänster som rör intressanta frågor för samhällsvetare, vilket ofta ses som bra och relevant erfarenhet av arbetsgivare som Sida.
Ett annat tips är att praktik på arbetsplatser som Sida och UD ger större möjlighet till kortare anställningar och en väg in i branschen. Många kollegor till mig började sin karriär på Sida via en praktikplats.
Mitt sista tips är att det också finns betalda praktik- och traineeprogram efter studierna, till exempel inom FN och EU som både ger relevant erfarenhet och kontakter som kan leda till jobb.
Mer om Josefine Lönnroth
Ålder: 28.
Kommer från: Lidköping.
Yrkestitel: Programansvarig.
Arbetsplats: Sida.
Utbildning: Kandidatexamen i offentlig förvaltning, Göteborgs universitet, masterexamen i International Administration and Global Governance, Göteborgs universitet och masterexamen i Chinese Politics and Diplomacy, Fudan University.
Därför ska man läsa vid Göteborgs universitet: Det är ett välkänt och högt rankat universitet i Sverige. Universitetet har engagerade föreläsare och erbjuder många möjligheter för de studenter som vill studera och praktisera utomlands. Att studera i en storstad som Göteborg innebär också goda möjligheter till att utöka sitt kontaktnät med relevanta personer för framtiden och få ett bra arbete såväl under studietiden som efter.