Utbildningsplan

Juristprogrammet

Master of Laws

Program
S2JUR
270 högskolepoäng (hp)

Om utbildningsplanen

Giltig fr.o.m.
Hösttermin 2024
Diarienummer
GU 2024/1535
Ikraftträdandedatum
2024-09-02
Beslutsdatum
2024-10-25
Gäller från termin
HT 2024
Beslutsfattare
Dekan vid fakultet
Startar på grundnivå och slutar på avancerad nivå
Ja

Syfte

Juristprogrammet leder till en juristexamen, som är en yrkesexamen om 270 högskolepoäng på avancerad nivå.

Behörighet

Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen och huvudområde

Utbildningen leder till en Juristexamen (Degree Master of Laws).


Studenter som med godkänt resultat genomgått utbildningen kan ansöka om examensbevis. Ansvariga för utfärdandet av examen är Sektionen för examen vid Göteborgs universitet.

Innehåll

Juristprogrammet omfattar utbildning på grund- och avancerad nivå. Utbildningen inleds med obligatoriska kurser under termin 1-6 (180 högskolepoäng). Under termin 7-8 läser studenten valbara fördjupningskurser (60 högskolepoäng). Den sista terminen av utbildningen genomför den studerande ett enskilt och självständigt uppsatsarbete (30 högskolepoäng).

Kurserna ska läsas i den ordning som framgår av tabellen nedan. Samtliga kurser på grundnivå, med undantag för den första (Grundläggande juridisk metod, HRO101), bygger vidare på tidigare kurser inom programmet. Särskilda behörighetsvillkor specificeras för kurser inom programmet i kursplanerna (se Behörighetsvillkor).

Efter avklarad grundnivå följer fördjupningskurser på avancerad nivå (termin 7 och 8). Fördjupningskurser på avancerad nivå inrättas av juridiska institutionen. Fördjupningskurserna bygger vidare på grundnivån. Syftet med kurserna är att skapa möjlighet till fördjupade studier i juridiska ämnesområden på avancerad nivå. Fördjupningskurserna syftar vidare till att utveckla de färdigheter och förmågor som krävs för yrkesverksamma jurister. Fördjupningskursutbud fastställs årligen av prefekt vid Juridiska institutionen.

I syfte att främja internationalisering tillika mobilitet inom Sverige, vilket underlättar akademiskt meningsutbyte, ges student möjlighet att ansöka om utbyte av kurs beträffande den del av programmet som utgörs av valbara fördjupningskurser. Valfria kurser till en av maximalt 30 hp kan ersätta de valbara kurser som erbjuds vid institutionen. För att kunna ersätta valbara fördjupningskurser ska de valfria kurserna vara utbildning i;

- juridik på grund eller avancerad nivå vid utländskt universitet och/eller

- juridik på avancerad nivå vid svenskt lärosäte och/eller

- icke-juridiskt ämne på grund eller avancerad nivå vars inriktning och innehåll är av betydelse för tillämpningen av juridisk kunskap och färdighet vid utländskt eller svenskt lärosäte, begränsat till max 15 hp.

Prefekt beslutar efter ansökan om utbyte av kurs huruvida kurs kan bytas ut.


Upplägg av programmet

1. HRO101 Grundläggande juridisk metod, 15 hp

2. HRO102 Offentlig rätt, 15 hp

3. HRO201 Obligationsrätt, 15 hp

4. HRO212 Immaterial-försäkrings-skadestånds- och associationsrätt 9 hp alternativt t o m vt 2024 HRO202 Immaterial-, försäkrings-, skadestånds-, och konkurrensrätt, 9 hp

5. HRO203 Familjerätt, 6 hp

6. HRO301 Teoritermin med allmän-och speciell förvaltningsrätt samt miljörätt, 30 hp alt t o m ht 2021 HRO300 Teoritermin med familje-, social- och miljörätt

7. HRO401 Straffrätt alt t o m vt 2022 HRO400 Straff- och processrätt, 30 hp

8. HRO402 Processrätt, 15 hp alt t o m vt 2022 HRO400 Straff-och processrätt

9. HRO560 Kredit- och exekutionsrätt, 15 hp

10. HRO580 Arbetsrätt med mera, 15 hp

11. HRO600 Internationell rätt, 15 hp

12. HRO700 Skatterätt med redovisning, 15 hp


Avancerad nivå (Termin 7-8)

Valbara fördjupningskurser, 60 hp inrättade av juridiska institutionen. Avancerad nivå (Termin 9)

Examensarbetet (HRO800), 30 hp (självständigt arbete)

Mål

Juristprogrammet syftar till att ge den studerande kompetens för juridiskt arbete inom exempelvis företag och andra organisationer såväl internationellt som nationellt, advokatverksamhet, domstolsväsendet och annan offentlig verksamhet. Dessutom ger utbildningen den studerande kompetens att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd och rättvisa.


Lokala mål

För juristexamen ska studenten visa sådan kunskap och förståelse samt färdighet och förmåga som krävs för att arbeta inom yrken för vilka juristexamen är ett behörighetskrav samt inom annan yrkesverksamhet inom det juridiska området som förutsätter sådan kunskap och förståelse samt färdighet och förmåga.


Kunskap och förståelse

För juristexamen ska studenten visa

  • kunskap om områdets vetenskapliga grunder och metoder samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete,
  • fördjupad kunskap i och förståelse av centrala juridiska ämnen samt kunskap i andra ämnen som är av särskild betydelse för tillämpningen av de juridiska kunskaperna,
  • kännedom om rättssystemets roll nationellt och internationellt,
  • kunskap om sådana samhälls- och familjeförhållanden som påverkar kvinnors och mäns livsbetingelser, och
  • kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, -
  • kunskap om resurs-och fördelnings-och miljöproblematik samt rättens påverkan på samhälleliga mål om hållbar utveckling.


Färdighet och förmåga 

För juristexamen ska studenten visa

  • fördjupad förmåga att tillämpa kunskap samt att göra kvalificerade bedömningar,
  • fördjupad förmåga att använda olika tolknings- och tillämpningsmetoder inom juridik,
  • förmåga att systematiskt, kritiskt och självständigt identifiera, formulera och analysera frågeställningar samt planera och genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
  • förmåga att arbeta såväl individuellt som i samverkan med andra, och
  • förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och argumentation som ligger till grund för dessa, i dialog med olika grupper, och
  • förmåga att identifiera och analysera rättens roll som en del av problem och lösningar för hållbar samhällsutveckling, både för nuvarande och kommande generationer.


Värderingsförmåga och förhållningssätt

För juristexamen ska studenten visa

  • förmåga att inom området göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga och samhälleliga frågor, såsom de mänskliga rättigheterna och etiska aspekter och hållbart nyttjande av naturresurser,
  • förmåga till ett självständigt och kritiskt förhållningssätt gentemot rättssystemet samt visat insikt om rättssystemets möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället i ett nationellt och internationellt perspektiv och människors ansvar för hur det används i relation till nuvarande och framtida generationer,
  • förmåga till ett professionellt förhållningssätt, och
  • förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.

Hållbarhetsmärkning

Programmet är hållbarhetsrelaterat, vilket innebär att minst ett av programmets mål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning.

Övriga föreskrifter


Uppföljning och utvärdering av programmet sker i enlighet med gällande Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning vid Göteborgs universitet.

Den som har godkänts vid ett prov eller en examination får inte genomgå förnyat prov.


Kurser ges antingen på svenska eller engelska.


Antagning till senare del av programmet medges ej.


Behörighetsvilkor

Utöver ovan angivna behörighetsvillkor gäller för fortsatta studier inom juristprogrammet de behörighetsvillkor som specificeras för respektive kurs och som framgår av respektive kursplan. Vid antagning till fördjupningskurser tillämpas antagning efter flest avklarade högskolepoäng från termin 1 - 6 på juristprogrammet. Vid vårantagning är maxpoäng 165 hp och vid höstantagning 180 hp. För det fall studenter med samma högskolepoäng sökt kurs tillämpas vid urval lottning.


Tillgodoräknande
Enligt 6 kap 6 § och 7 § högskoleförordningen kan en student under där angivna förutsättningar tillgodoräknas utbildning med godkänt resultat från annan svensk eller utländsk läroanstalt. Beslut om tillgodoräknanden fattas av prefekt på juridiska institutionen.

Då hel kurs tillgodoräknas meddelas ej betygsbeslut.

Studieuppehåll och studieavbrott
Rätt för student att göra uppehåll i och därefter återkomma till studier framgår av 7 kap 33 § högskoleförordningen (SFS 1993:100). Student som vill avsluta sin programutbildning i förtid ska lämna in en blankett om definitivt studieavbrott till studievägledaren.

Platsgaranti


Student som i föreskriven takt följer juristprogrammet och därmed uppfyller specifika behörighetsvillkor har generell platsgaranti till de obligatoriska kurserna under termin 1 till och med termin 6 samt till kursen HRO800 Examensarbetet under termin 9, och begränsad platsgaranti till de valbara fördjupningskurserna under terminerna 7 och 8.


Student kan inte garanteras plats på specifik önskad fördjupningskurs. Begränsad platsgaranti innebär dock att studenten garanteras plats på någon av de valbara fördjupningskurserna som institutionen ger.