Karin arbetar som hållbarhetsansvarig
”Att verka för en hållbar utveckling är viktigt men ha inte världen på dina axlar. En måste ha roligt längs med vägen också.”
Vår alumn Karin Hagberg arbetar som hållbarhetsansvarig på Familjebostäder i Göteborg. Här berättar hon om sitt jobb – och delar med sig av sina bästa tips till dig som vill arbeta med hållbarhetsfrågor efter studierna.

Vad innebär det att vara hållbarhetsansvarig?
– I min roll som Hållbarhetsansvarig, där jag främst har ett miljöfokus, är jag ansvarig för bolagets strategiska miljö- och klimatarbete. Kort och gott ska jag i min roll hitta vägar framåt för att vi som bolag ska minska vår direkta och indirekta negativa miljöpåverkan, men också ta tillvara på de möjligheter som en hållbar affärsutveckling innebär. Jag är ett stöd för ledningsgruppen och hela organisationen i arbetet med att bryta ner de stora, och komplexa, miljöfrågorna i konkreta mål, strategier, aktiviteter och uppföljning. Här ingår förändringsledning, coachning, omvärldsbevakning och att driva utvecklingsprojekt inom området.
Hur hamnade du där du är idag?
– Det började såklart med mina studier, där jag först läste en kandidat i Globala studier, följt av en master i mänskliga rättigheter. Under min studieperiod väcktes mitt intresse för hållbart företagande och företags roll i att bidra till samhällsutvecklingen. Vid sidan om kandidaten och mastern läste jag en distanskurs i vad som då kallades CSR – Corporate social responsibility och en sommarkurs i Shanghai kring kinesiskt samhälle och politik (då jag vid den tiden var intresserad av leverantörsled och blickade mycket mot Asien). Efter en kort period som anställd på Mänskliga Rättighetsdagarna, där jag också gjorde min praktik, fick jag jobb på CSR Västsverige, som är Sveriges största nätverk för hållbart företagande.
– Det var här jag verkligen utvecklade min förståelse och kompetens i innebörden av ett integrerat hållbarhetsarbete. Efter 5 år i nätverket kände jag att det var dags att få göra jobbet själv, inte bara stötta andra, och på den vägen var det. Familjebostäder lockade då det är ett allmännyttigt bolag och på så vis är en del av stadsutvecklingen i Göteborg. Att var fjärde göteborgare bor i vår koncern tycker jag är häftigt – när vi gör en förändring kan det på riktigt ge effekt för hela staden.
På vilket sätt har du nytta av dina studier i din yrkesroll?
– Självklart är kompetensen inom hållbar utveckling och olika aktörers roll oerhört värdefull. Allt som oftast vill vi vara i olika stuprör, kanske för att det är enklare, där jag ser det som en styrka att kunna förstå det ibland komplexa sambandet mellan alla hållbarhetsperspektiv. Därutöver har jag haft nytta av den träning jag fick i analytisk förmåga och att kunna pendla mellan helikopterperspektiv och olika delar. De resor och fältkurser jag hade förmånen att få göra, både inom studierna och kopplat till, har gett mig en fin anpassningsförmåga som jag har haft nytta av. Inte att underskatta är studiekamraterna – som då var studiekamrater men idag är ett värdefullt nätverk.
Vilka är dina bästa tips till någon som vill jobba med hållbarhetsfrågor och förändringsarbete?
– Skapa nätverk, hitta bollplank och mentorer. Var inte rädd för att knacka dörr och fokusera på att arbeta med dem som ger positiv energi. Det är en utmaning, men också jättekul, att arbeta med hållbarhet och förändring. Att inte vara ensam i det underlättar enormt. En kollega sa till mig en gång ”låt frågan komma först” och det tycker jag är ett bra tips. Det vill säga, utgå från var de du möter är någonstans. Många är fortfarande på nivån ”Vad är hållbarhet?” och då måste du börja där (men samtidigt hålla i din kompass och den viktiga och höga ambitionsnivån).
– Var också uthållig. Jag har flera gånger under mitt yrkesliv blivit frustrerad över att det går för långsamt för att i nästa stund se att det ”plötsligt händer”. Det är såklart ett resultat av uthållighet. Sist men inte minst, ha kul! Att verka för en hållbar utveckling är viktigt men ha inte världen på dina axlar. En måste ha roligt längs med vägen också.
Vad är ditt bästa minne från studierna hos oss?
– Mitt bästa minne är när jag fick åka på fältkurs i Vietnam. Att få bo som vi gjorde i bambuhus, arbeta tillsammans med vietnamesiska studenter och få träna i att utreda reella utmaningar var både lärorikt och kul. Det kändes unikt att få vara en del av!