Karolina gillar statsvetarprogrammets flexibilitet
Karolina Eklöw har en kandidatexamen i statsvetenskap. Idag arbetar hon som projektkoordinator på Stockholm International Peace Research Institute med att undersöka hur klimatförändringar indirekt påverkar samhällen och därmed fred och säkerhet.
Vad har du läst på Göteborgs universitet?
– Jag har en filosofie kandidatexamen i statsvetenskap, där jag kombinerat statsvetarprogrammet med studier i kinesiska och juridik. Jag är jättenöjd med mina val av ämnen!
Varför valde du att läsa just det?
– Min universitetsbana började med mandarinstudier i Kina. Där ställdes jag inför så många frågor om makt, samhället, staten, kultur, ekonomi, framtid, klimat- och geopolitik att jag kände mig tvungen att ägna mig åt detta på heltid. Jag insåg att statsvetarprogrammet gav en tillräckligt heltäckande utbildning för att räta ut flera av dessa frågetecken. Så här i efterhand inser jag självklarheten i mitt val av utbildning.
Om det inte vore för den flexibilitet som statsvetarprogrammet erbjöd hade jag inte kunnat nischa mig, och utan nisch hade jag inte fått detta jobb.
Var jobbar du idag?
– På Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), i programmet Climate Change and Risk. Där undersöker jag hur klimatförändringar indirekt påverkar samhällen och därmed fred och säkerhet. Men jag ägnar mig också åt att följa diplomati på mycket nära håll och bevaka hur till exempel FN, EU och Afrikanska Unionen svarar institutionellt till miljö- och klimatförändringarna.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
– I mitt arbete läser och skriver jag mycket. SIPRI är ett akademiskt institut som närgånget följer internationellt policy- och fältarbete. Under mitt första år har jag redan fått delta på möten i Haag, Bonn, Nairobi och på High-level Political Forum i New York. På min arbetsplats i Stockholm är jag bortskämd med kollegor från världens alla hörn att pladdra politik och annat med över en lunch eller en kaffe.
Varför tror du att just din profil passar så bra för det som du arbetar med?
– Statsvetarprogrammet på Göteborgs universitet erbjuder en unik möjlighet att förena det generella med att sätta sin egen prägel. I mitt fall inriktade jag mig på internationella frågor. Om det inte vore för den flexibilitet som statsvetarprogrammet erbjöd hade jag inte kunnat nischa mig, och utan nisch hade jag inte fått detta jobb.
Har du fler erfarenheter från din studietid som hjälpt dig att ta dig dit du är idag?
– Innan jag började studera så solo-backpackade jag i två år. Vad jag lärde mig då? Att älska det obekväma och att komma överens med vem som helst vilket gav mig en distans både till studietiden och mig själv. Jag lovade mig själv att ta tillvara på alla studentlivets möjligheter – ett löfte jag höll! Jag gjorde praktik på Sveriges representation till FN i New York under medlemskapet i Säkerhetsrådet, ett utbyte i Granada, Spanien och en praktikperiod på FN:s utvecklingsprogram i Stockholm.
Hur var det att plugga på Statsvetenskapliga institutionen?
– Institutionen har ett kritiskt förhållningssätt som jag gillar. Det finns många organisationer och föreningar att engagera sig i. Jag spenderade en hel del tid på research innan jag valde Göteborgs universitet och är mycket nöjd med hur allt blev.
Och till sist, studenter som läser just nu och kanske oroar över att få jobb framtiden – vilka är dina fyra bästa tips till dem?
- Gör det som du tycker är kul, annars orkar du ändå inte. Det är en ynnest att få kontemplera och kämpa för det en brinner för på heltid. Betyg är mindre viktigt.
- Lyssna är guld. Var ödmjuk inför lärare, föreläsare och deras kunskap.
- Prata är nästan också guld. Våga utmana och dela vad du tycker. Statsvetenskapen är en idéburen sektor – dina tankar räknas.
- Var aktiv, organisera dig. Räkna med att du träffar dessa studiekamrater, kanske rentav goda vänner, i arbetslivet senare.