Klara ser Platon i den aktuella samhällsdebatten
Ilskan över att människor behandlas ojämlikt var användbar när Klara Nilsson skulle välja utbildning. Nu läser hon andra terminen på statsvetarprogrammet och har redan blivit en riktig nörd.
Klara, vem är du? Berätta lite om dig själv
– Jag är en nyfiken, social och analytisk person. Under lång tid var jag helt inne på att bli sångerska. Jag har studerat musik på gymnasiet och på folkhögskola, sjungit i kör samt medverkat som solist i olika typer av klassiska verk.
Du läser andra terminen på statsvetarprogrammet. Vad har du fått lära dig så här långt?
– Massor! Dels om hur det politiska systemet i Sverige är uppbyggt, dels hur internationell politik förs och vilka utmaningar som finns. Jag har också fått lära mig om politikens historia och politisk teori. Nu håller vi på med en kurs som handlar om demokrati och demokratisering.
Är det något moment som du tycker har varit särskilt intressant?
– Politisk teori var väldigt spännande eftersom det är i det ämnet vi grundar våra olika argument och uppfattningar. Det är kul att nu kunna titta på en debattartikel och tänka: Det där känns väldigt Platon. Riktigt nördigt! Jag uppskattade också den sista delen av första kursen, grundlagskonventet. Där blev vi tilldelade olika samhällsviktiga aktörsroller för att sedan fiktivt förhandla om förändringar i grundlagen.
Hur kommer det sig att du valde ämnet statsvetenskap från första början?
– Det har alltid funnits en ilska i mig över att människor behandlas olika beroende på kön, etnicitet eller sexualitet med mera, och det har blivit många debatter vid matbordet när jag bodde hemma. Jag har velat göra något med den där ilskan men inte riktigt vetat vad. När jag jobbade på Region Stockholm under två år kom jag närmare politiken och blev på nytt påmind om att den är något jag kan tänka mig att jobba med.
Under andra året på programmet kan ni välja inriktning. Vilken inriktning kommer du att gå, och varför?
– Det lutar åt sociologi. Det verkar vara ett spännande ämne som är väldigt användbart om man ska jobba med att analysera olika typer av samhällen och dess medborgare.
Hur tycker du studentlivet funkar mitt under pågående corona-pandemi?
– När jag började programmet höstterminen 2021 hade vi tur och fick ha en inspark ”irl”. Det kändes väldigt värdefullt. Jag har haft tur och hittat ett gäng kurskompisar som jag hänger och pluggar med en del. Göteborg är också tacksamt om man vill hitta på något, det mesta finns här.
Vad vill du göra när du är klar med din utbildning?
– Först kommer jag nog att vilja ge mig ut i arbetslivet i några år. Sen kanske det blir en master, men jag vet inte riktigt inom vad ännu. Med en kandidat i statsvetenskap är möjligheterna många.
FAKTARUTAN
Namn: Klara Nilsson.
Ålder: 24 år.
Kommer från: Alafors i Ale kommun.
Läser på Göteborgs universitet: Statsvetarprogrammet, termin 2.
Gör på fritiden: Gymmar, myser framför en film och ger mina växter komplimanger.
Drömyrke: Någon måste ju ta över efter Mats Knutson på SVT som inrikespolitisk kommentator!
Tre ord om Göteborg: Redigt go stad.