Kombinerade ihop kurser efter eget intresse till en examen
Alessia Iaconelli var säker på att hon ville studera språk efter gymnasiet, men efter att ha provat ett par terminer ändrade hon sig. Av en ren slump kom hon in på grundkursen i konst- och bildvetenskap, och hittade då något hon tyckte var både roligt och intressant. Nu skriver Alessia sin masteruppsats med konst- och bildvetenskap som huvudämne och har för avsikt att ta ut masterexamen i vår.
– Genom att sätta ihop min egen examen har jag haft möjligheten att studera allt ifrån historia, arkeologi och litteratur till botanik och teatervetenskap även om konst- och bildvetenskap är mitt huvudämne. Att läsa fristående kurser har gett mig en unik öppning till att studera vid flera olika institutioner och universitet, ja till och med utomlands, säger Alessia Iaconelli.
Vilka fördelar tycker du det finns med att läsa fristående kurser istället för ett program?
– Genom att ha läst fristående kurser vid universitetet har jag kunnat prova många olika ämnesområden, samtidigt som jag fått möjligheten att specialisera mig och fördjupa mig inom mitt huvudområde. Ett program är konstruerat efter en färdig studiegång och ger dig inte alls lika stor frihet och flexibilitet samtidigt som du inte heller kan fördjupa dig lika mycket inom ditt intresseområde, säger Alessia.
Med fristående kurser kan du tillgodogöra dig kurserna även om du tar korta kurser, sommarkurser, eller testar enstaka kurser inom något ämnesområde
Många kan tycka att det känns osäkert att inte ha en färdig plan för studierna. Kanske är man också orolig för om man kommer kunna ta ut en examen, eller om fristående studier värderas lika högt hos arbetsgivaren. Men Alessia berättar hur hon snarare känt en större trygghet i att läsa fristående kurser istället för att börja på ett färdigt program.
– Det kan kännas livsavgörande och lite läskigt att påbörja ett flerårigt program och inte vara säker på om det är rätt för dig, bekräftar Alessia. Med fristående kurser kan du tillgodogöra dig kurserna även om du tar korta kurser, sommarkurser, eller testar enstaka kurser inom något ämnesområde.
En studievägledare kan hjälpa till med att pussla ihop kurserna så att de kan läsas med progression, det vill säga på varandra byggande kurser som blir mer och mer avancerade. Det kan också vara så att vissa kurser endast ges till våren, andra på hösten. Har du frågor som till exempel vilken termin kurserna ges kan du kontakta din studievägledare som hjälper dig att studera mot en examen.
Vad tar du med dig från din studietid?
– Det jag tar med mig från min studietid är alla intryck och stimulerande kurser jag läst, alla olika studenter jag träffat och lärarna som inspirerat mig, säger Alessia. Även om jag läst fristående kurser och varit på olika platser har jag alltid känt mig hemmastadd och välkommen vid institutionen för kulturvetenskaper med konstvetarna, musikvetarna, genusvetarna och filmvetarna. Jag har också fått möta otroligt många härliga människor, och har nu vänner från flera olika ämnesområden. Min vänskapskrets har blivit bredare och jag har blivit mer utåtriktad som person. Hade jag fått börja om från början hade jag alla gånger valt att ta min examen genom att läsa fristående kurser.
Ämnen hos institutionen för kulturvetenskaper och våra examensbeskrivningar
Se vårt utbud av fristående kurser
Text: Caroline Tengroth