Bild
Länkstig

Konflikt och konflikthantering

Kurs
SK1127
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-76055

Kort om kursen

Krig är ett återkommande fenomen i världshistorien. Varför sker krig? Vilka instrument finns för att hantera dem? I denna kurs introduceras det statsvetenskapliga studiet av väpnade konflikter mellan och inom stater, tillsammans med grundläggande ansatser till modern konflikthantering.

Om utbildningen

Kursen ger en introduktion till studiet av väpnade konflikter och de viktigaste verktygen för konflikthantering. Den är uppdelad i tre huvudsakliga områden:

Det första området fokuserar på grundläggande koncept och empiriska mönster i mellanstatliga och inomstatliga krig. Här diskuteras hur olika typer av väpnade konflikter definieras och hur de varierar över tid och geografiska områden.

Det andra, och huvudsakliga, området handlar om teorier om orsakerna till väpnade konflikter och krig. Hur kan det förklaras att stater och andra aktörer väljer att använda väpnade strategier trots deras höga kostnader? Centrala teorier om krigets orsaker presenteras och analyseras, inklusive förklaringar på system-, stat- och individnivå.

Den avslutande delen av kursen behandlar grundläggande metoder för samtida konflikthantering, såsom medling, sanktioner och fredsbevarande insatser. Genom hela kursen används ett antal empiriska fallstudier, både historiska och aktuella, som belyser hela processen från konfliktens uppkomst till dess hantering.

Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs godkänt i minst 30 hp kurser i statsvetenskap eller internationella relationer och 15 hp samhällsvetenskapliga kurser. Därutöver krävs 15 hp genomgångna kurser i samhällsvetenskapliga ämnen eller motsvarande. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp

Efter studierna

När du är klar med kursen så kan du bland annat:

  • Redogöra för grundläggande teorier om krig, inklusive på system-, stats-och individnivå.
  • Redogöra för grundläggande ansatser till konflikthantering, inklusive medling och fredsbevarande operationer.
  • Ge exempel på empiriska resultat från aktuell forskning om konflikt och konfliktlösning.
  • Applicera teorier om konflikt och konfliktlösning på empiriska fall.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier och simuleringar. Undervisningsspråk är engelska. Kursdeltagare kommer att arbete med en egen uppsats och presentera denna minst en gång under kursens gång.