Kursplan

Konfliktlösning: Konflikter i grupper och organisationer

Kurs
XX5080
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2024/209
Ikraftträdandedatum
2025-01-20
Beslutsdatum
2024-11-14
Gäller från termin
Vårterminen 2025
Beslutsfattare
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Kursens moduler

Konfliktlösning: konflikter i grupper och organisationer, 15 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen ges som fristående kurs.
Kursen är en fördjupningskurs.

Huvudområde
Arbetsvetenskap med inriktning mot konfliktlösning

Fördjupning
G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs godkänt resultat på Konfliktlösning: Konfliktkunskap (XX5060 och Konfliktlösning: Dialog, förhandling och medling (XX5050), alternativt Konfliktlösning: Grundkurs (KL1101).

Innehåll

Kursen behandlar konflikter i grupper och organisationer. Stor vikt läggs vid det konfliktförebyggande arbetet i form en djupgående diskussion kring konflikthanteringssystem. Därutöver uppmärksammas samband mellan konflikter och utveckling i arbetsgrupper, delvis med hjälp av dramapedagogiska metoder. Kursen knyter an till relevanta aspekter av arbetslivet.

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • Förklara de grundläggande skillnaderna mellan maktbaserade, rättighetsbaserade och behovsbaserade procedurer för konflikthantering i organisationer
  • Förklara grundläggande gruppdynamiska begrepp och kunna redogöra för arbetsgruppers konflikt- och utvecklingspotential
  • Redogöra för hur ett konflikthanteringssystem skulle kunna implementeras i en organisation 

Färdigheter och förmåga

  • Planera, organisera, genomföra och leda dramapedagogiska övningar som metod för grupputveckling
  • Identifiera och sammanfatta integrerade konflikthanteringssystem i organisationer

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera befintliga konflikthanteringssystem i organisationer och föreslå förbättringar
  • Reflektera över egna förhållningssätt och lärandeprocesser som aktualiseras i möten och konflikter med andra i grupper och organisationer

Hållbarhetsmärkning

Kursen är hållbarhetsrelaterad, vilket innebär att minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Kursen består av föreläsningar, seminarier och workshops. Olika undervisningsinslag varvas med grupparbeten som förberedelse inför seminariediskussioner, gruppövningar i form av gestaltning och rollspel, och självständigt individuellt arbete.

Undervisningsspråk: svenska

Examinationsformer

Examination sker genom skriftliga individuella uppgifter, skriftliga gruppuppgifter, muntlig grupptentamen samt genom aktivt deltagande i workshops och redovisningar i gestaltande form.

Undervisningsinslag med krav på fysisk närvaro och aktivt deltagande ingår i kursen. Frånvaro vid sådant obligatoriskt moment kan komma att ersättas med alternativ uppgift.

Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).

Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.

Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats.

Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

I kursen ges något av betygen Väl godkänd VG, Godkänd (G) och Underkänd (U). För att uppnå kursbetyg Godkänt krävs G på alla examinerande moment. För VG på kurs krävs G på samtliga examinerande moment och VG på fallstudie.

Kursvärdering

Kursansvarig säkerställer att studenterna bereds tillfälle att göra en skriftlig kursvärdering i anonymiserad form under kursens gång eller i slutet av kursen. I möjligaste mån skall studenterna även beredas möjlighet till muntlig kursutvärdering. En sammanfattning av resultatet, och eventuella förslag på förändringar, skall tillgängliggöras för studenterna och behandlas i samband med kursintroduktionen vid efterföljande kurstillfälle.