Kursplan

Konsten att läsa

The Art of Reading

Kurs
FKGKAL
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2025/558
Ikraftträdandedatum
2025-03-01
Beslutsdatum
2025-02-10
Gäller från termin
Vårterminen 2026
Beslutsfattare
HDK-Valand - Högskolan för konst och design

Betygsskala

Tvågradig skala

Kursens moduler

Introduktion till konstnärlig läsning, 5 Högskolepoäng
Samtidslitteratur och konstnärliga läsprocesser, 5 Högskolepoäng
Prövande av olika läsarter, 5 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen ges som fristående kurs.

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Innehåll

Kursen syftar till att ge en introduktion till olika läsarter med utgångspunkt i frågan vad det innebär att läsa texter utifrån ett konstnärligt perspektiv? Kursen behandlar i första hand samtidslitteratur i olika former – poesi, prosa, dramatik och översättning.

I kursen utforskas det slags läsning som arbetar på konstens premisser, som möjliggör en annan diskussion. Snarare än en teknik att behärska, eller ett disciplineringsverktyg för nationella intressen, i kursen ges studenten möjligheter att förstå läsning som ett sätt att förstå och förhålla sig till världen.

Att arbeta med läsningen som ett primärt verktyg, innebär att verka i en kontext där läsningen värnas och hotas, där den görs till en debatt, där den aldrig kan vara neutral. Detta innebär något för den konstnärliga läsarens praktik.

I centrum står konstnärliga läsprocesser, från enskild närläsning, redaktörsläsning och kritisk läsning till högläsning och kollektiva samtal om text. Via en allmän översikt av konstnärligt orienterade läsarter leder kursen vidare till självständigt prövande av olika läsarter. Kursen omfattar perspektiv från verksamma författare, pedagoger och andra aktörer på det litterära fältet

Kursen är grundad i en konstnärlig praktik och utgår från forskning inom ämnet Litterär gestaltning.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra för olika typer av konstnärliga läsarter och deras tillämpning inom samtidslitteratur
  • redogöra för hur individuella och kollektiva läsprocesser påverkar tolkningen av litterära texter

Färdighet och förmåga

  • diskutera litterära texter ur ett konstnärligt perspektiv
  • tillämpa olika lässtrategier och jämföra hur förståelsen av texter förändras utifrån läsningen

***Värderingsförmåga och förhållningssätt*

  • reflektera över och värdera sin egen och andras läsning utifrån konstnärliga och kritiska perspektiv
  • bedöma hur olika kontexter och perspektiv påverkar tolkningen av samtida litteratur
  • argumentera för estetiska val i en text utifrån ett konstnärligt och etiskt förhållningssätt.

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Kursen genomförs som distansundervisning på halvfart. Kursen ges som nätbaserad distansutbildning.

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och workshoppar, men innehåller även moment av eget arbete och reflektion.

Undervisningspråket är svenska.

Examinationsformer

Lärandemålen examineras genom

  • muntliga bidrag till gruppdiskussioner 
  • skrifltiga inlämningsuppgifter. 

Komplettering av examinerad studentprestation kan komma att medges. Möjligheten till komplettering bedöms individuellt och beslutas av examinator. Komplettering sker genom de uppgifter som examinator bestämmer och inom angiven tidsram.

Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).

Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.

Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).

Kursvärdering

Studenterna ges möjlighet att utvärdera kursen anonymt i samband med kursens slut. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.

Övriga föreskrifter

Kursen kräver tillgång till dator med kamera och mikrofon samt internetuppkoppling.