Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning kyrkomusik
Kort om programmet
På kyrkomusikprogrammet studerar du i en unik miljö med både master- och forskarutbildning, engagerade lärare och framstående forskare nära knutna till din undervisning. Varje år får du möjlighet att delta i Göteborgs internationella orgelfestival där ledande musiker och forskare från hela världen samlas. En orgelpark i världsklass står till ditt förfogande. Utöver orglar och andra klaverinstrument på Högskolan för scen och musik får du tillgång till barockorgeln i Örgryte nya kyrka och ytterligare intressanta instrument i Göteborgsområdet.
Om utbildningen
Kyrkomusikerns arbete är idag mer varierat än någonsin. Allt från barn- och ungdomsverksamhet till konserter kan ingå, och möjligheterna att själv forma sina arbetsuppgifter är goda. Utbildningen erbjuder ett spektrum av relevanta ämnen och inriktningar, som förbereder dig för ett jobb med mycket goda anställningsmöjligheter – och en yrkesroll i förändring.
Lärare på kandidatprogrammet i kyrkomusik
Vad innehåller utbildningen?
- Huvudämne, instrumentalt och vokalt (90 högskolepoäng): Kursen innefattar kärnämnen som har identifierats för professionen. Dessa är orgel (solistiskt och liturgiskt orgelspel, improvisation och orgeldidaktik), piano, sång, kör (körledning och kördidaktik avseende barn-, ungdoms- och vuxenkör) samt ensembleledning.
- Kontextualisering och problematisering (60 högskolepoäng): Kurserna omfattar ämnen som på olika sätt bidrar till att ge perspektiv på och att fördjupa kunnande i kärnämnena. Kurserna innehåller bland annat ämnen som musikteori, gehör, musikhistoria, praktisk instrumentkännedom och ensemble, projekt samt kyrkomusikseminarier.
- Självständigt arbete (15 högskolepoäng): I kursen undersöker studenten en individuellt vald frågeställning genom sin musikaliska praktik. Kursen, som löper över två terminer, leder till en framställning i relevant format där den konstnärliga processen och undersökningen synliggörs, analyseras och diskuteras. Kursen omfattar dels stöttande av studenters lärande om och i akademiska kompetenser, dels anknytning till forskning. Detta sker även integrerat och i progression genom hela utbildningen men är som mest specifikt inom ramen för kursen självständigt arbete.
- Valbara kurser (15 högskolepoäng): Valbara kurser ger tillfälle att under termin tre, fem och sex välja ur institutionens utbud av valbara samt fristående kurser.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet för högskolestudier. Särskild behörighet i form av musikaliska kunskaper och färdigheter som prövas vid antagningsprov. Antagningsprovet är också grund för urval bland behöriga sökande.
Instruktioner för ansökan
Detaljerad information om antagningsproven för konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning kyrkomusik.
Mer information om Instruktioner för ansökan
Urval
Urval baseras på antagningsprov. Information om antagningsproven finns på hemsidan för Högskolan för scen och musik.
Praktik
Praktik och auskultation ingår som kursmoment kopplade till olika ämnen. Under utbildningens andra termin sker detta inom liturgisk orgel. Under tredje och fjärde terminen är auskultation- och praktikmoment kopplade till barnkördidaktik respektive ungdomskörsdidaktik. Även under utbildningens femte termin sker praktik inom ramen för kördidaktik, då körverksamhet med sociala mål står i centrum.
Efter studierna
Programmet förbereder för verksamhet som musiker i olika kyrkomusikaliska sammanhang och det finns goda möjligheter till jobb inom Svenska kyrkan och andra samfund. Genomgånget program ger dig behörighet att söka till masterprogrammet i Orgel med relaterade klaverinstrument eller till magisterutbildning i Kördirigering.
Unga kyrkomusiker efterfrågas
Mellan 700 och 900 nya kyrkomusiker behövs de närmaste tio åren. 27-åriga Stina Andersson utbildar sig till kyrkomusiker och tycker det är världens bästa jobb.
Lyssna på en kort intervju på SVT:s hemsida (14/8 2024).
Elin Marklund, dåvarande student, intervjuades av Sveriges Radio (28/5 2019).
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningsformer
- Enskild undervisning
- Gruppundervisning
- Workshops
- Seminarier
- Mästarklasser
- Handledning
- Föreläsningar
Lokaler
Högskolan för scen och musik bedriver sin verksamhet på fyra adresser i Göteborg: Eklandagatan 86, Åvägen 24 (Brewhouse), Vasagatan 50 (HDK-Valand) och Triörgatan 1 (Andra stället).
Studier utomlands
Varje år medverkar studenterna i Göteborgs internationella orgelfestival. Under festivalen får du delta i workshops med internationellt ryktbara instrumentalister och musikforskare från hela världen. Genom orgelfestivalen har du även tillfälle att etablera och utveckla ditt nätverk med såväl excellenta musiker och forskare som studenter från andra lärosäten.
Mer om Göteborgs internationella orgelfestival:
www.organacademy.se/om-gioa
Du som student har även möjlighet att ansöka om en eller två utbytesterminer på något av högskolans partneruniversitet för termin 3 och 5.