Bild
Resource Gallery, Marilen Rauch & Irvandy Syafruddin, Clay Lab 2021 Photo: Rauch & Syafruddin
Länkstig

Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, Keramikkonst

Program
K2TIL-KERA
Avancerad nivå
2 år
120 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-50008
Programinnehåll

Kort om inriktningen

Masterprogrammet i konsthantverk med inriktning keramikkonst vid HDK-Valand erbjuder en fördjupad konstnärlig utforskning av keramikens material och möjligheter. Du får möjlighet att undersöka det keramiska uttryckets mångfald och relationen mellan metod, material och omvärld. Programmet förfinar din konstnärliga praktik genom att utveckla självständigt tänkande, kritisk analys och teknisk skicklighet i en internationell och inkluderande miljö.

Andra inriktningar

Om utbildningen

I alla samhällen utgör konsthantverk en referenspunkt som både formar framtiden och förankrar oss i nuet. Konsthantverk binder samman mänskliga behov och aktiviteter genom historien från traditionella tekniker till nyskapande innovationer. Vid HDK-Valand är masterprogrammet i konsthantverk en del av en nyskapande lärandemiljö, där grundutbildning, forskning och samhällsengagemang ständigt är i dialog med varandra.

Masterprogrammet i konsthantverk erbjuder tre inriktningar:

  • Smyckekonst
  • Keramikkonst
  • Textilkonst

Tillsammans med studenter från andra inriktningar deltar du i gemensamma kurser och arbetar sida vid sida, samtidigt som du fördjupar dig i keramikkonst. De små studiegrupperna och den nära kontakten med erfarna lärare skapar en miljö som främjar både samarbete och intensivt lärande, samtidigt som du utvecklar självständighet i ditt arbete.

När du väljer keramikkonst vid HDK-Valand öppnas en värld av kreativa möjligheter. Du får tillgång till välutrustade verkstäder med flera elektriska ugnar och tre kombinerade el- och gasugnar. Du har också möjlighet att arbeta i gips-, gjut- och glasverkstäderna. Du får tillgång till verkstaden på Nääs, som har en unik ugnspark med en anagamaugn, en saltglasugn och en tunnelugn – samtliga vedeldade. Verkstäderna erbjuder en kreativ och experimentell miljö som stödjer din konstnärliga utveckling och uppmuntrar till undersökningar av textilens materialitet och konceptuella potential. Genom ateljéarbete, föreläsningar, seminarier och individuell handledning kommer du att forma ditt konstnärliga uttryck mitt i centrala Göteborg.

Programmet är ett internationellt masterprogram vilket innebär att undervisningsspråket är engelska. Undervisning på svenska sker om endast svensktalande lärare och studenter är närvarande.

Läs mer om innehållet i utbildningen på den internationella programsidan. 

Behörigheter och urval

Behörighet

Konstnärlig kandidatexamen eller motsvarande samt språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B. Därtill krävs godkänt arbetsprov.

Arbetsprov

Här hittar du instruktioner för arbetsprovet till konstnärligt masterprogram i konsthantverk.

Mer information om Arbetsprov

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov och intervju.

Efter studierna

En avslutad utbildning ger kvalifikationer för ett professionellt yrkesliv som keramikkonstnär. Du har dessutom förberedande kunskaper för att söka vidare till forskarutbildning inom området.

Så är det att plugga

Undervisningen

Masterprogrammet har ett nära kunskapsutbyte och samarbete med både kandidatprogrammet och forskningen på HDK-Valand och är en del av den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. 

Programmet är ett internationellt masterprogram, vilket innebär att undervisningsspråket är engelska. Undervisning på svenska sker om endast svensktalande lärare och studenter är närvarande. 

Lokaler

Utbildningen ges i centrala Göteborg, i HDK-Valands lokaler på Kristinelundsgatan, där du har tillgång till välutrustade verkstäder med flera elektriska ugnar och tre kombinerade el- och gasugnar. Du har också möjlighet att i gips-, gjut- och glasverkstäderna. Alla studenter har tillgång till en egen arbetsplats.

Läs mer om lokaler