Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning
Qualified Work Placement with a Humanities Perspective
Om kursplanen
Betygsskala
Kursens moduler
Inplacering
Kursen är en fristående kurs.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst 150 hp på grundnivå. Av dessa måste 90 hp inklusive ett examensarbete om 15 hp på kandidatnivå vara i något av de huvudområden som ges vid Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet eller som bedöms som motsvarande.
Ett examensarbete om minst 15 hp på avancerad nivå i något av de
huvudområden som ges vid Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, eller som bedöms som motsvarande, kan ge behörighet till kursen om examensarbetet på grundnivå inte är inom ett humanistiskt huvudområde.
Alternativt kan kurser på avancerad nivå om minst 60 hp i något av de huvudområden som ges vid Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, eller som bedöms som motsvarande, ge behörighet.
Innehåll
Vid kursstart behöver studenten ha en praktikplats och en praktikplan, som möter kursens lärandemål. Studenten ansvarar själv för att hitta praktikplats.
Kursen innehåller en praktikdel och en seminariedel. Studenten ska själv söka en lämplig praktikplats, exempelvis inom statliga, regionala och kommunala myndigheter, företag, frivilliga organisationer, religiösa samfund, kulturinstitutioner etc. Förutom att delta i det ordinarie arbetet ska studenten utföra en självständig
uppgift/uppgifter. Det är viktigt att arbetsuppgifterna är av en relevant och avancerad karaktär, varför praktikplanen upprättad mellan företrädare för praktikplatsen och studenten måste godkännas av kursansvarig.
Under kursen genomför studenterna seminariediskussioner, där kurslitteraturen diskuteras i relation till praktiken.
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- kritiskt reflektera över praktikerfarenheten i relation till tidigare humanistisk utbildning,
- pröva och granska humanistiska kompetensers angelägenhet och relevans i en framtida yrkesroll,
Färdighet och förmåga
- kritiskt och systematiskt integrera humanvetenskapliga kunskaper och färdigheter med ett specifikt yrkesområde,
- diskutera de allmänna krav som yrkeslivet ställer,
- självständigt sammanställa och presentera samt kritiskt granska och diskutera den egna och andra studenters skriftliga rapporter,
- redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med gruppen,
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- självständigt identifiera och formulera möjliga framtida karriärvägar samt eventuella behov av vidare utbildning,
- visa förmåga att hämta ny kunskap från arbetsrelaterad praktik.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Under största delen av kursen deltar studenten i relevant arbete på en praktikplats.
Under praktikperioden diskuterar också studenterna, med hjälp av kurslitteraturen, humanistisk utbildning i förhållande till praktiken. Dessa diskussioner sker på Canvas och i seminarier.
Undervisningsspråk: svenska och engelska.
Examinationsformer
Som första examinerande moment ingår att presentera den praktikplan som upprättats mellan praktikant och praktikvärd. Praktiken ska inrymmas inom terminens tider. Efter fullgjord praktik inlämnas en praktikrapport där studenten beskriver och analyserar sin praktik. Till rapporten fogas en bilaga som illustrerar självständigt utförd praktikuppgift/uppgifter. Rapporten ventileras vid ett obligatoriskt seminarium. I examinationen ingår också att kritiskt granska och leda ett samtal i seminarieform om en annan students rapport. Som en del av examinationen deltar studenterna under praktikperioden aktivt i kursens seminariediskussioner. Ett intyg från praktikvärden om fullgjord praktik enligt praktikplanen ska inlämnas för att kursen ska godkännas.
Studerande som underkänts på praktikrapporten har rätt att undergå förnyat prov.
Student med underkänd praktik har rätt att göra om praktik ytterligare en gång.
Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).
Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.
Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.
Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.
Betyg
På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).
Kursvärdering
Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.
Övriga föreskrifter
Jämställdhets- och likabehandlingsaspekter ska beaktas i innehåll, litteratur, undervisning och utvärdering.