
La dolce vita i Venedig
Att studera utomlands är en unik möjlighet att upptäcka nya miljöer, utmana sig själv och växa både akademiskt och personligt. Johanna Lernstedt Sjödin, masterstudent i Kritiska studier vid Göteborgs universitet, tog chansen att göra ett utbyte vid Ca’ Foscari-universitetet i Venedig. Här berättar hon om sina erfarenheter – från intensiv undervisning och kulturella upptäckter till att navigera bostadsmarknaden och hitta ett nytt sammanhang.
När och var gjorde du utbytesstudier?
Jag gjorde ett utbyte vid Ca’ Foscari-universitetet i Venedig under både höstterminen 2023 och halva vårterminen 2024. Därefter gjorde jag praktik på en konstakademi i Venedig.
Vad gör du idag?
Jag studerar och arbetar extra på Humanistiska fakultetskansliet.
Vad har du studerat på GU?
Jag tog min kandidatexamen i Litterär gestaltning vid HDK-Valand och började därefter direkt på masterprogrammet i Kritiska studier med litteraturvetenskaplig inriktning. I höst skriver jag min masteruppsats i litteraturvetenskap.
Utbytesstudier
Vart åkte du på utbyte och vad studerade du?
Jag gjorde mitt utbyte vid Ca’ Foscari-universitetet i Venedig och läste olika strökurser i språk, litteratur och kritiskt tänkande. Därefter gjorde jag praktik på konstakademin European Cultural Academy, som också ligger i Venedig.
Varför valde du just det universitetet?
Dels var jag sedan tidigare intresserad av Italien som land och ville lära mig språket, och dels tyckte jag att de verkade ha ett intressant kursutbud. Jag var också väldigt nyfiken på Venedig som plats och på hur det skulle vara att studera där.
Vad var det som fick dig intresserad av utbytesstudier?
Jag har bott utomlands i perioder och har alltid fått ut mycket av det. Däremot hade jag aldrig studerat vid ett utländskt universitet, vilket gjorde mig extra intresserad. Eftersom jag, likt många andra, hade oturen att läsa majoriteten av min kandidat under covid-pandemin, kände jag att jag ville ta chansen nu under min master, när det var möjligt.
Hur förberedde du dig för ditt utbyte?
Till en början handlade det mest om att vänta på den byråkratiska processen, fylla i blanketter osv. Sedan letade jag boende månaderna precis innan jag flyttade, vilket var den stressigaste delen. Via GU fick jag kontakt med några studenter som hade gjort utbyte på samma universitet tidigare, och att få tips av dem var väldigt värdefullt!
I övrigt förberedde jag mig inte så mycket. Jag försökte hålla mig lugn, eftersom det är så många saker som ligger utanför ens kontroll i sådana situationer. Jag tänkte att det mesta skulle lösa sig på plats – och det gjorde det också.
Bästa minnen
Vad är ditt bästa minne från din utbytesperiod?
Jag var med om en otrolig uppläsning i ett armeniskt kloster, där jag och andra studenter som studerade språk fick läsa upp olika översättningar av samma text. Vi vandrade runt på ön som ligger en bit utanför Venedig, och solnedgången var den vackraste jag någonsin sett! Det låter väldigt cheesy, men jag visste redan då att det skulle bli ett av mina starkaste minnen från den perioden.
Vad fick du uppleva på utbytet som du inte hade upplevt i Sverige?
Så här i efterhand är det en svindlande tanke att inte ha haft alla de upplevelser som jag nu tänker tillbaka på. Dels alla människor jag mötte, dels ett helt nytt språk jag lärde mig, samt chansen att få studera och arbeta i en helt ny kontext.
Vad saknar du mest från din studietid utomlands?
Jag saknar sammanhanget jag lyckades bygga upp där med alla vänner. Det mesta var nytt, och ingenting i livet var givet på samma sätt som hemma, vilket gjorde att jag såg tillvaron på ett helt annat sätt.
Studier och boende
Vilka var de största skillnaderna mellan att studera på GU och där du gjorde utbyte?
Antalet kurser jag läste var fler, och därmed även antalet undervisningstimmar. Den som studerar humaniora vid ett svenskt universitet är van vid mycket självstudier, men i Italien hade jag flera timmars undervisning om dagen. Jag tyckte dock bara att det var en fördel, då det innebar mindre arbete hemma och mer socialt umgänge varje dag.
Nivån var i allmänhet lägre i Italien än i Sverige. Lektionerna var också ibland förlagda under kvällstid, vilket var en skillnad. Annars var undervisningsstilen rätt lik den svenska – det var inte alls särskilt formellt, och lärarna uppmuntrade alltid till aktivt deltagande.
Något jag däremot saknade från GU var ett ordentligt campus. I Venedig var lektionssalarna utspridda över hela ön, och det fanns knappt några ställen att hänga på eller lunchrum där man kunde sitta och äta. Biblioteken var bra, men man behövde boka tid på de flesta, vilket gjorde det rätt omständligt.
Hur bodde du och hur gjorde du för att hitta bostad?
Jag bodde i ett kollektiv i centrala Mestre tillsammans med tre andra italienska studenter. Jag hade ett stort rum med egen toalett, vilket var rätt ovanligt i Venedig. Det var till och med större än min studentlägenhet här i Göteborg!
Jag hade turen att ha en vän som studerat vid ett annat universitet i Venedig, så han tipsade mig om Facebooksidor och liknande där bostäder utannonserades. Han hjälpte mig även att skriva en annons på italienska – ett hett tips! Om du gör utbyte i ett land där språket är ett annat än engelska, så kan du verkligen skilja dig från mängden genom att skriva på det språket.
Att hitta bostad är ofta väldigt stressande, men det gäller att ha is i magen. Försök att skaffa dig en uppfattning om marknaden genom att kolla vad hyrorna brukar ligga på i olika områden. På så sätt kan du också undgå att bli lurad av fejkannonser. Ser något för bra ut för att vara sant, så är det oftast det – åtminstone när det gäller bostadsannonser i europeiska städer.