Länkstig

Lingvistik: Grundkurs

Kurs
LI100A
Grundnivå
30 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-24048

Kort om kursen

Är du intresserad av hur språk är uppbyggda och hur vi producerar och uppfattar språk? Vill du lära dig om språklig betydelse och hur vi använder språket? Då passar denna lingvistikkurs dig.

Om utbildningen

Grundkursen i lingvistik är en introduktion till ämnet lingvistik, och ger grundläggande kunskaper i och förståelse för det mänskliga språket som kommunikationssystem, dess uppbyggnad och funktion, samt dess roll i samhället. Du får lära dig att analysera språk utifrån struktur, betydelse, ljud och användning.

Kursen består av fyra delkurser:

  • 1010 Språklig struktur: syntax och morfologi
  • 1020 Språkliga ljud: fonetik och fonologi
  • 1030 Språklig betydelse: semantik och pragmatik
  • 1040 Språk, kultur och kognition

Delkurs 1010 Språklig struktur: syntax och morfologi

Delkurs 1020 Språkliga ljud: fonetik och fonologi

Fonetik och fonologi är grundläggande ämnen inom lingvistiken. Kunskap om språkens minsta betydelseskiljande enheter behövs för att vidare kunna förstå ett språks grammatiska system.

I den här kursen får du lära dig mer om talapparaten och hur den formas för att kunna skapa den mångfald av vokaler och konsonanter som är möjliga i mänskligt språk. Vi lär oss också hur ljuden kan analyseras akustiskt med hjälp av datorprogram. Vad skiljer olika vokaler åt? Och vad är det som gör att ett p låter som ett p?

Alla språk använder sig förstås inte av alla möjliga språkljud. Ett p i svenskan uttalas i vissa kontexter med så kallad aspiration; det är som att det kommer ett litet h efter konsonanten, i ett ord som pappa. Men det spelar ingen roll för betydelsen och vi märker det knappt. I andra språk ger en sådan skillnad ett helt annat ord. Fonologi handlar om vilka språkljud som är betydelseskiljande i ett visst språk och hur de kan förekomma tillsammans. Du får också lära dig hur skillnader i tonhöjd används systematiskt i många språk för att skapa olika betydelser.

Vi använder oss av exempel från svenska, så väl som från andra språk i världen, inklusive de svenska minoritetsspråken. Vi kikar även på skillnader i uttal som har att göra med dialekter och språkvarietetens roll i samhället.

Dessutom går vi in på grunderna i teckenspråkets fonologiska uppbyggnad, som ju inte har med språkljud att göra utan med händernas form och rörelser i relation till kroppen.

Delkurs 1030 Språklig betydelse: semantik och pragmatik

Delkurs 1040 Språk, kultur och kognition

Behörigheter och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet + Engelska 6

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisning på kursen sker främst genom föreläsningar och seminarier.

Lokaler

Undervisningen sker i Humanistiska fakultetens lokaler i centrala Göteborg. Renströmsgatan 6.

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Det finns goda möjligheter att studera utomlands för dig som läser fristående kurser. Inom ramen för humaniora kan du åka på ett lärorikt utbyte.

Läs mer om studier utomlands