Linnéa Fröström Manager på Capgemini Invent i Oslo
"Skaffa dig en mentor, eller flera. Det är ovärderligt för din karriärutveckling"
Hur gick du till väga när du skulle välja vilket masterprogram du skulle läsa?
- Jag funderade inte så mycket egentligen. Jag gick på det jag är intresserad av, nämligen innovation och entreprenörskap. Kombinationen kändes bäst i programmet Knowledge-Based Entrepreneurship. Framför allt i kombination med att man under programmet får kontakt med näringslivet genom GU Ventures. Det blir så verkligt tycker jag, när man får en praktisk förståelse i kombination med den akademiska. Med detta som motivation var valet enkelt.
Varför passade MSc Knowledge-Based Entrepreneurship dig så bra?
- MSc KBE är en master som kombinerar teori med praktik. Det finns många framstående forskare inom entreprenörskap, men som jag upplever all teori så skadar den inte att utmanas. Det vidgar snarare förståelsen för grunderna till de olika teorierna och den fantastiska forskningen. Samtidigt får man som KBE student kontakt med forskare och entreprenörer genom GU Ventures och man får möjligheten att antingen skapa ett business case av deras idéer, eller utveckla sin egen idé och kreativitet med stöttning från experter.
På vilket sätt skiljer sig studier på masternivå jämför med kandidatnivå?
- Jag upplevde att masternivån var betydligt mer djupgående än kandidaten. Min erfarenhet av kandidat-studierna har styrkt mig på många sätt, men framför allt genom att jag övade upp min förmåga att sortera bland mängder av information och forskning för att begripa vad som är viktigt och användbart. Master-studier kräver den kunskapen och tar den ett steg längre. Studier på masternivå utvecklar ens förmåga att djupgående begripa ett område och för KBE handlar det många gånger om att sätta det i ett praktiskt scenario, vilket i alla fall för mig har stor betydelse för inlärningen.
Kan du berätta om din tjänst på Capgemini Invent?
-Jag jobbar som Manager på Capgemini Invent i Oslo, där jag främst arbetar med digital transformation och strategisk rådgivning till olika klienter. Mina arbetsuppgifter varierar beroende på projekt, men det kan exempelvis vara att analysera verksamhetsbehov och utveckla strategier (så som go-to-market strategier, M&A, kort-och långsiktiga verksamhetsstrategier åt ledningsgruppen, mm). Jag ansvarar ofta för att driva projekt från start till mål, där jag leder team, hanterar budgetar och säkerställer att vi levererar enligt plan.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
-Det jag tycker är roligast med mitt jobb är variationen och utmaningarna i projekten. Inget uppdrag är det andra likt, vilket gör att jag ständigt lär mig nya saker och utvecklar mig själv. Jag får också möjlighet att arbeta med människor från olika branscher och med olika expertområden, vilket ger ett brett perspektiv. Den kreativa problemlösningen och känslan av att kunna hjälpa företag att förbättras är också väldigt givande. En annan aspekt som jag verkligen uppskattar är möjligheten att bygga långsiktiga relationer med våra kunder.
De senaste åren har du jobbat i Oslo, berätta lite om hur det har varit?
-Att jobba i Oslo har varit en spännande och berikande upplevelse. Staden är både internationell och trivsam, vilket har gjort det enkelt att anpassa sig till livet här. Arbetsmiljön i Norge skiljer sig något från Sverige; det är på ett sätt en mer avslappnad kultur, men med mycket fokus på resultat. Våra kunder är många gånger internationella, men trots det så har det varit viktigt och lärorikt att fördjupa sig i lokala marknadsförhållanden. Utöver arbetet så har höjdpunkten med flytten till Oslo givetvis varit närheten till naturen, och att ha gångavstånd till både längd- och utförsskidåkning under vintern.
Hur fick du ditt första jobb efter studierna och har du något tips på hur man tar sig in på arbetsmarknaden"
-Mitt bästa tips för att få sin första anställning är att vara nyfiken och våga satsa. Sök brett, det är omöjligt att veta vilken arbetsgivare och roll som är rätt för dig genom att bara läsa en annons. Jag har haft flera olika roller, både innan, under och efter studierna, och det har varit avgörande för att tidigt skaffa mig arbetslivserfarenhet. Ett starkt nätverk har också varit en stor tillgång, och många av mina jobbmöjligheter har kommit just genom kontakter.
Mitt nuvarande jobb på Capgemini Invent fick jag via en traditionell ansökningsprocess. Jag sökte via LinkedIn, gjorde intervjuer, tester och case, och fick sedan ett erbjudande. Efter att ha arbetat inom startup/scale-up och automotive, insåg jag att jag ville fördjupa mig i strategier och processer i en dynamisk miljö – något jag fann hos Capgemini.
Ett sista tips: skaffa en mentor, eller flera. Det är ovärderligt för din karriärutveckling