Människan och havet. Historiska och arkeologiska perspektiv
Kort om kursen
Havet har i alla tider haft stor betydelse för människans utveckling. Kursen ger utifrån ett långtidsperspektiv en orientering om människans förhållande till havet med dess utmaningar och möjligheter. Havet har utgjort i en resurs för vår överlevnad. Samhällen i maritima omgivningar har under alla tider anpassat sig till naturens förutsättningar. Med tiden kom andra mer politiskt drivna faktorer som sjömakt in i det maritima perspektivet. Kursen tar avstamp i ett arkeologiskt material såväl som antika och historiska källor.
Om utbildningen
Kursen syftar till att ge en orientering om förhistoriska och historiska aspekter på olika typer av mänsklig aktivitet i kust- och havsmiljö i ett långtidsperspektiv. Kursen inleds med en problematisering av hur den maritima miljön har påverkat och påverkats av mänsklig aktivitet i olika tider och på olika platser samt en kronologisk översikt över människans relation till havet sedan förhistorisk tid. Tyngdpunkten ligger därefter på fördjupade studier av olika aspekter av följande sex teman: maritim interaktion; kommunikation längs kuster och över hav; sjömakt; kust och hav som resurskällor; kust och hav som rekreationsplatser; samt mänskliga föreställningar och mentaliteter i relation till kust och hav. Inom ramen för vart och ett av dessa teman behandlas olika kronologiskt och geografiskt avgränsade fall ur ett jämförande perspektiv.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Så är det att plugga
Lokaler
Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.