Markus Feyh - tidigare student på Software Engineering and Management
Markus Feyh tog 2013 examen från det internationella kandidatprogrammet Software Engineering and Management och jobbar idag inom e-handel.
Som ung spelade Markus mycket datorspel, allra mest MMORPG-spel, massive multiplayer online role-playing games, som är en genre av datorrollspel där ett stort antal spelare interagerar med varandra i en virtuell värld.
– De svenska spelarna var riktigt bra. Jag visste att internet i Sverige var bra och att det är ett modernt samhälle, säger Markus. Det var väl ungefär det jag visste.
Genom datorspelen och umgänget med svenska spelare fick Markus upp ögonen för möjligheten att plugga i Sverige. 2010 packade han sina väskor och flyttade till Göteborg.
– Jag pluggade i tre år, första året fokuserade på logik, algoritmer och SQL med Java. Andra året utökades till arkitektur och funktionell programmering i Erlang. Det tredje året slutligen var ett helklassprojekt där man kunde välja fokus. Jag åkte iväg på en NORDPLUS utbytestermin i Oslo det året.
– Att plugga i Sverige var fullt av möjligheter och studierna var intressanta. De svenska professorerna och föreläsarna var så ödmjuka, vilket gjorde det lätt att ställa frågor. Dessutom fanns det massor av projektbaserade kurser som efterliknade de verkliga utmaningarna jag skulle möta efter examen.
Hur ser framtiden ut?
– Det är svårt att förutse framtiden, men jag försökte sätta upp några mål när jag pluggade om vart livet skulle ta vägen och jag tror att alla dessa har gått i uppfyllelse, säger Markus.
– Jag tror att förändring är en del av livet och jag tror att framtiden är ljus. Jag har jobbat inom fintech, sjukvårdsteknik och även sociala medier innan jag började jobba med e-handel – och den banan hade jag aldrig kunnat förutse.
Vad är dina bästa tips för nya studenter på Software Engineering and Management?
– Var flexibel inför de förändringar som livet medför. Förändring kan verka skrämmande, men du kommer att ha nytta av att ha skaffat dig en bred uppsättning erfarenheter.
Intervju: Camilla Jara, hösten 2022