Märta frilansar som redaktör och håller i skrivarkurser
Märta Elf studerade Redaktionell praktik, idag jobbar hon som frilansande redaktör och håller i skrivarkurser. Att praktisera på ett förlag och jobba extra i en bokhandel under studietiden är hennes tips för god kunskap om bokbranschen.
Vad har du för yrkestitel och vilken är din nuvarande arbetsgivare?
– Jag är frilansande förlagsredaktör och jobbar för tillfället i princip heltid för Printz Publishing som ger ut feelgoodlitteratur för Norstedts. Dessutom håller jag skrivarkurser på Folkuniversitetet i Göteborg.
Beskriv ditt arbete! Vad gör du på jobbet?
– Jag hjälper författare att fila till sina berättelser innan de går till tryck. Det innebär att jag går igenom manuset och lämnar frågor och förslag till författaren på hur texten kan bli ännu starkare. Sen diskuterar jag och författaren igenom de bästa lösningarna tillsammans. Det kan både gälla småjusteringar som vilka repliker som kommer i vilken ordning för att ett bråk skall kännas naturligt, eller större saker som att vi hjälps åt att göra handlingen mer dramatisk genom att flytta om, lägga till och dra ifrån händelser. Det är ett väldigt kreativt och roligt arbete, och författare är en fantastisk yrkesgrupp att få arbeta tillsammans med!
Hur hamnade du där du är idag?
– Jag hade min praktiktermin på ett litet barnboksförlag där jag sen fick anställning. Efter ett par år hade jag tröttnat på klimatet där och sa upp mig. Sen arbetade jag mest med aspirerande författare ett tag innan jag kom i samspråk med Christoffer på Printz på min kompis releasefest. En kompis som jag för övrigt träffade på det första förlaget.
På vilket sätt har dina studier i just redaktionell praktik haft betydelse för dig på arbetsmarknaden och för det arbete du har nu?
– Jag har framför allt haft otrolig nytta av de klassiskt litteraturvetenskapliga kurserna. Mitt arbete handlar ju i grunden om att analysera text och sen försöka sätta ord på min upplevelse av texten när jag pratar med författaren. Men paradoxalt nog tror jag att det var de mer praktiskt orienterade kurserna som lät bäst i CV:t när jag skulle söka praktikplats.
Är det något från dina studier i redaktionell praktik som du tycker är särskilt användbart i ditt yrkesliv?
– Jag använder dagligen termer, begrepp och analysmetoder från mina litteraturstudier, men mest av allt använder jag sättet att tänka. Att ha en humanistisk utbildning är att ha ett annat, mer djuplodat sätt att närma sig problem som man har nytta av oavsett vad man gör – både på jobbet och fritiden.
Vad tyckte du var det bästa/roligaste/svåraste med att läsa redaktionell praktik?
– Det bästa med att läsa redaktionell praktik var definitivt att få diskutera litteratur, samhällsfrågor och teori med andra intresserade studenter och lärare. Mina bästa vänner har jag mött genom litteraturvetenskapen.
Har du något tips eller råd till våra nuvarande/presumtiva studenter i redaktionell praktik?
– Är du på jakt efter ett extrajobb medan du studerar så rekommenderar jag varmt att söka dig till bokhandeln, det ger en väldigt lärorik insikt i bokbranschen och från ett helt annat håll än en praktikplats på förlag.