Mary Ohan, student på kandidatprogrammet i kemi
Mary har alltid tyckt om både kemi och biologi. På gymnasiet hade hon inspirerande lärare som gav henne en bra bild av båda ämnena. Intresset för kemi var dock något större. Nu har hon gått sista terminen på kandidatprogrammet i kemi och ser fram emot vad arbetslivet har att erbjuda.
Varför valde du att plugga kemi?
– Egentligen var det inte tanken att jag skulle läsa kemi. Jag ville söka till apotekarprogrammet men var inte helt säker på att det verkligen var den vägen jag ville gå. Efter att ha undersökt olika alternativ insåg jag att en utbildning i kemi erbjöd fler och mer spännande möjligheter.
Hur trivdes du på kandidatprogrammet i kemi?
– Jag trivdes bra. Jag har fått chansen att prova på olika delar av kemi och känna efter vad som passar mig bäst. Det bästa med utbildningen var den praktiska delen, labbarbetet alltså. Jag tyckte också mycket om att skriva mitt kandidatarbete. Jag valde att göra ett projekt i en forskargrupp där jag analyserade proteinstrukturer med hjälp av olika datorprogram, simuleringar och AI-verktyg. Det har gett mig en bra inblick i hur det är att jobba som kemist och jag har fått bekräftelse på att jag verkligen skulle kunna arbeta med detta.
Hur skiljer sig studier vid universitetet från gymnasiestudier?
– Som student på universitetet har du ett stort eget ansvar. Du måste själv planera när du pluggar. Det är inte alltid så lätt, särskilt när du måste ta dig igenom en obligatorisk kurs som du inte är så intresserad av. En annan skillnad är att du på universitetet oftast bara läser en kurs i taget. Det ger dig möjlighet att lägga ner mer tid och verkligen fördjupa dig i ämnet.
Varför valde du Göteborgs universitet?
– Jag kommer från en småstad ungefär 1,5 timme från Göteborg. För mig var det självklart att jag skulle flytta hit. Jag har mycket släkt i Göteborg och har spenderat en hel del av mitt liv här, så det kändes redan som mitt andra hem. Göteborgs universitet är också ett av de mer kända universiteten och har ett brett utbud av kurser och program samt goda forskningsmöjligheter.
Du har pluggat en termin utomlands. Kan du berätta lite mer om det?
– Jag åkte till Seoul i Sydkorea och pluggade en termin på Korea University. Där behövde jag ta fem kurser för att få ihop 30 högskolepoäng. I och med att mitt program är rätt flexibelt kunde jag läsa vad jag ville. Jag valde global hälsa, cancerbiologi och genetik - tre kurser som jag verkligen var intresserad av. Jag tog också två enklare kurser i media och kommunikation för att kunna få tid att utforska landet och gå på äventyr.
– Jag kan verkligen rekommendera att åka och studera utomlands. Jag har fått uppleva en ny kultur och besökt intressanta platser som DMZ gränsen, buffertzonen mellan Nord- och Sydkorea. Jag har skaffat nya vänner världen över som jag än idag har kontakt med. Jag har fått nya perspektiv på livet och vet att jag kan klara av att bo i ett främmande land helt själv. För mig var terminen i Sydkorea en ”once in a lifetime” upplevelse som jag absolut kommer att minnas livet ut.
Vad har du för planer för framtiden?
– Tanken är att läsa en master inom läkemedelskemi. Längre än så har jag inte funderat. Sedan vill jag kanske fortsätta med en forskarutbildning eller så söker jag ett jobb inom läkemedelsindustrin. Det finns så många vägar att välja. Jag får väl ta det som det kommer.
Vad skulle du ge för tips till den som är på väg att välja utbildning?
– Läs på! När jag skulle välja utbildning, tänkte jag endast på ”yrkesprogram” som apotekarprogrammet eller läkarprogrammet. Jag visste inte att det fanns en utbildning i kemi och att den öppnar så pass många dörrar inom rätt många sektorer. På kandidatprogrammet i kemi kan du skräddarsy din utbildning. Du kan ta bort och lägga till kurser. Det finns så många alternativ. Därför rekommenderar jag verkligen att du tar dig tid att läsa om de olika möjligheterna. Utgå ifrån dina egna intressen och ambitioner. Stressa dig inte fram till ett beslut. Det är helt okej att inte veta vad du vill bli. Testa och hitta något du brinner för.