Masterprogram i Management
Kort om programmet
Vill du utveckla dina ledarskapsförmågor och lära dig driva strategisk och hållbar förändring? Sök i så fall till masterprogrammet i Management där vi tillsammans får dig att växa till en reflexiv ledare. Genom samarbete med våra företagspartners erbjuder vi den senaste forskningen inom management kombinerat med fallstudietävlingar, affärssimuleringsspel och gästföreläsare från företag. Du kommer lära dig att kritiskt reflektera kring samhällsutvecklingen och utveckla ledarskapsförmågor som gör att du blir en ledare för en bättre framtid.
Om utbildningen
Reflexive leaders for a better tomorrow
"Jag anställer framtida ledare som kan förstå och kritiskt analysera komplexa texter och relationer - de enkla uppgifterna kommer jag att ha AI-lösningar för" (VD partnerföretag)
I en värld där vi förlitar oss alltmer på AI-producerade sammanfattningar, behöver vi företagsledare som har integritet, kan engagera sig i meningsfulla samtal och omfamna oliktänkande. Med andra ord behöver vi reflexiva ledare, ledare som arbetar strategiskt, driver förändring och fattar svåra beslut. Dessa ledare behöver använda sin förmåga att driva förändring till att tackla utmaningar som ojämlikhet, fattigdom, klimatförändring och biologisk mångfald, dvs. ledare som skapar en bättre morgondag. Det är därför vi varje dag på vårt program arbetar för att forma ”reflexive leaders for a better tomorrow”. Programmet förbereder dig för ledande befattningar och strategiskt arbete i företag och organisationer. Vi gör det genom att utveckla din förståelse för den ledarskapsroll du spelar för en positiv samhällsutveckling. Vi tillhandahåller verktygen och forskningen du behöver inom nyckelområden som strategi, ledarskap, förändringsledning och beslutsfattande.
Bortom det traditionella klassrummet
Våra lärare är engagerade inom och utanför universitetet, vilket säkerställer att vårt program bygger på senaste forskningen och att vårt kursinnehåll förblir aktuellt. Vi ger dig en stabil vetenskaplig grund som hjälper dig att tänka kritiskt, förstå komplexa situationer och anta olika perspektiv. För att bli en reflexiv ledare behövs dock mer än en stabil vetenskaplig grund. Vi bjuder därför in gästföreläsare från olika företag för diskussioner, anordnar case-tävlingar med företag och använder affärssimuleringsspel. Vi utforskar också hur man kan lära sig från samtida konst, film och musik, eftersom forskning visat att det är effektiva sätt att utveckla färdigheter som mod, självmedvetenhet, empati och kreativitet.
Ledare som spelar roll
På programmet tillämpar vi teorier om ledarskap, strategi och management som kopplas till sociala och miljömässiga utmaningar som företag står inför. Vi integrerar hållbarhet i kärnan av vårt program och strävar dagligen efter att göra dig till en ledare som skapar en bättre morgondag. Vi utforskar hur samhälleliga makrotrender inom hållbarhet, digitalisering, globalisering osv. påverkar hur företag leds och organiseras. Genom att diskutera dina personliga etiska utgångspunkter hjälper vi dig reflektera kring utmaningar du kommer att ställas inför i framtida ledarroller. Vi gör detta dels med hjälp av inspelade föreläsningar och poddar från ledande forskare över hela världen, dels genom diskussioner med dina medstuderande i vårt program.
Internationellt
Reflexiva ledare har interkulturell kompetens och ett inkluderande sätt som bygger förtroendefulla relationer. Vår internationella atmosfär gör det möjligt för dig att utveckla dessa färdigheter genom att uppleva andra kulturer i ett mångkulturellt klassrum, förbättra dina kommunikationsfärdigheter och bygga upp ett globalt nätverk av vänner.
Vem ska ansöka?
- Du som vill arbeta i en ledarskapsposition och driva strategisk förändring för en mer hållbar framtid
- Du som vill utveckla dina inre förmågor för att leda förändring
- Den som är redo för ett intensivt program och vill samarbeta med företag och utforska hur forskningsfronten kan tillämpas i praktiken
Är det här du? Sök till masterprogrammet i Management och bli en del av vår strävan att forma ”reflexive leaders for a better tomorrow”.
Behörigheter och urval
Behörighet
*Nya förkunskapskrav gäller från och med -höstterminen 2025*
**Generella förkunskapskrav **
En kandidatexamen (motsvarande en svensk kandidatexamen) från ett internationellt erkänt universitet samt kunskaper i engelska motsvarande studier i engelska på gymnasienivå, s.k. kurs Engelska 6/Engelska B eller motsvarande nivå från ett internationellt erkänt test.
**Programspecifika förkunskapskrav **
- Minst 30 hp i ämnesområden relaterade till företagsekonomi, nationalekonomi, personal- och arbetsvetenskap, eller 30 hp i en kombination av ämnesområdena.
- Minst 15 hp i statistik eller forskningsmetoder, eller 15 hp i en kombination av båda.
De behörighetskrav som anges ovan krävs för tillträde till programmet. Enskilda kurser inom programmet kan ha specifika krav, dessa framgår av respektive kursplan.
Instruktioner för ansökan
Läs mer om hur du ansöker till mastersprogrammet.
Ansökningsinformation
Urval
Sökande som uppfyller både de generella och programspecifika förkunskapskraven delas in i 2 grupper. Först fördelas platser till sökande i grupp 1, och endast om det finns platser kvar ges de till sökande i grupp 2.
Grupp 1 (prioriterad)
Grupp 1 är sökande med ett GMAT resultat eller personlig motivationsansökan. Sökande rangordnas baserat på sitt GMAT testresultat/motivationsansökan. Sökande med GMAT ges plats före sökande med motivationsansökan. För ytterligare information: minimum GMAT testresultat, instruktioner för den personliga motivationsansökan, sista dag att skriva testet. Sökande med testresultat som inte uppnår minimumkravet placeras i urvalsgrupp 2.
Grupp 2 (sekundär)
Grupp 2 är sökande rangordnade utifrån antal högskolepoäng. Sökande rangordnas utifrån de högskolepoäng som är inrapporterade vid sista ansökningsdag (högst 165 högskolepoäng).
Om flera sökande har samma meritvärde används lottning.
Särskild information om urval
Urvalet ovan gäller endast för den nationella ansökningsomgången (sista ansökningsdag 15 april 2025). Information om urvalet som gäller för internationella ansökningsomgången (sista ansökningsdag 15 januari 2025) finns på den internationella sidan, klicka på "International website" för att komma dit.
Efter studierna
Efter avslutade studier erhåller du en Ekonomie masterexamen med huvudområdet Management. Våra studenter har många olika dörrar öppna efter avslutade studier.
Efter avslutad utbildning kommer du i din framtida karriär kunna hantera komplexa ledningsproblem och strategiskt arbete. Du kommer kunna göra det utifrån integritet och en inre kompass.
Här följer några exempel på jobbtitlar som våra studenter har efter avslutade studier:
- management consultant
- trainees in management, IT, finance, and procurement
- project manager
- account manager
- commercial lead
- senior accountant
- senior business analyst
- senior logistics engineer
- business designer, business development
- head of HR
- director people & culture
- PhD student
Så är det att plugga
Undervisningen
-
Första terminen består av tre obligatoriska kurser:
- Foundations in Management
- Strategy and Organization
- Managing Organizations
Andra terminen läser du följande kurser:
- Change Management
- Managing Decisions
- Preparing for Leadership
I slutet av andra terminen och i början av tredje terminen har du möjlighet att välja fyra valbara kurser. Kurserna kan inkludera ämnen såsom projektledning, redovisning, strategi, innovation, marknadsföring eller internationellt företagande.
Termin tre läser du följande kurser:
- Elective
- Research Methods
Utbytesstudier uppmuntras under antingen termin två eller tre av programmet.
Termin fyra
Under hela sista terminen arbetar du med din masteruppsats, vilken med fördel skrivs i nära samarbete med ett företag.
Lokaler
Större delen av Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1, men vi har också lokaler på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.
Studier utomlands
Många av våra studenter väljer att åka på utbyte. Genom att studera utomlands får du möjligheten att uppleva en ny akademisk miljö, ny kultur och samla på dig nya erfarenheter och perspektiv. Handelshögskolan och Göteborgs universitet samarbetar med ett stort antal partneruniversitet som är utspridda över hela världen. Vänligen besök International office för vidare information.