Länkstig

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning, Organisering, management och samhälle

Program
S2OFF-OMSA
Avancerad nivå
2 år
120 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-1A73A
Programinnehåll
Ansökan stängd

Kort om inriktningen

Programmet är en yrkesförberedande fördjupning av din tidigare utbildning inom samhällsvetenskap. Utbildningen ökar din anställningsbarhet för kvalificerade administrativa arbeten med inriktning mot organisering, management och samhälle, i en mängd olika typer av organisationer. Det kan handla om offentlig förvaltning på europeisk, statlig eller kommunal nivå, eller inom företag och organisationer med stor kontaktyta mot det offentliga. Masterprogrammet ger dig också behörighet att söka forskarutbildning.

Andra inriktningar

Om utbildningen

Masterprogrammet i offentlig förvaltning ges med tre olika inriktningar: Organisering, management och samhälle eller Policyanalys eller Redovisning och revision.

Inriktningen Organisering, management och samhälle handlar om processer och roller i den offentliga förvaltningen samt om interaktionen mellan den offentliga förvaltningen och dess omvärld. Du lär dig hur politisk styrning omvandlas till den offentliga förvaltningens organisering, där chefer tillsammans med medarbetare initierar och driver förändringsarbete samt utvärderar sin verksamhet. Utbildningen rustar dig för arbete i mångsidiga chefsroller.

Den första terminen är uppdelad på två kurser. I kursen Organisation och omvärld diskuteras hur organisationer, särskilt inom offentlig förvaltning, förhåller sig till och interagerar med sin omvärld. Den andra kursen, Ledarskap inom offentliga organisationer, handlar om offentliga organisationers särart i förhållande till andra slags organisationer och samhället. Du studerar ledar-, chefs-, och medarbetarroller och hur dessa roller sinsemellan samspelar.

Termin två börjar med en kurs i kvantitativa och kvalitativa samhällsvetenskapliga metoder, vilket ger dig en grundläggande förståelse för forskningsmetoder inom det samhällsvetenskapliga ämnet. Efter kursen får du möjlighet att välja bland olika valbara kurser. Detta flexibla upplägg ger dig friheten att forma din utbildningsprofil och fördjupa dig i de områden som intresserar dig mest.

Under den tredje terminen kan du välja mellan att göra praktik eller fortsätta med valfria kurser. Du har möjlighet att praktisera på spännande arbetsplatser inom exempelvis kommunala förvaltningar, statliga myndigheter, ambassader utomlands eller privata organisationer som arbetar mot offentlig sektor. För den som är intresserad finns även möjlighet att studera utomlands under terminen.

Den sista terminen ägnas åt ett examensarbete i form av en uppsats. Här får du chansen att använda de färdigheter du har utvecklat under utbildningen för att skriva en uppsats. Tillsammans med en handledare får du fördjupa dig i ett vetenskapligt område som du själv väljer.

Du ansöker alltid till den tvååriga utbildningen, men det finns även möjlighet att avsluta efter ett år med en ettårig master (magister). Om du väljer att gå den ettåriga mastern börjar du med termin 1 tillsammans med studenterna som läser den tvååriga mastern. Därefter följer en metodkurs under första halvan av termin två. Slutligen avslutar du med att skriva en uppsats omfattande 15 hp (en halv termin).

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Kandidatexamen omfattande 180 hp inom samhällsvetenskapliga utbildningsområdet eller motsvarande svensk eller utländsk examen. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.

Praktik

En av höjdpunkterna i vår utbildning är den valfria terminen (termin 3), där studenterna har en unik möjlighet att genomföra en handledningsbaserad studiepraktik som sträcker sig över 20 veckor. Denna praktik är mycket omtyckt bland våra studenter, och nästan alla väljer att utnyttja denna möjlighet till fullo.

Det är viktigt att nämna att praktiken är oavlönad, men den värdefulla erfarenheten och kunskapen som studenterna får genom praktiken är ovärderlig för deras framtida karriärer.

Efter studierna

Dina fördjupade kunskaper ger en god grund för många olika karriärmöjligheter. Du blir redo för kvalificerade uppdrag som exempelvis utredare, handläggare, controller eller verksamhetsutvecklare.

Tidigare studenter från Förvaltningshögskolan har gått vidare till framgångsrika karriärer både i offentliga myndigheter i Sverige och utomlands, inom kommunal och regional förvaltning, privata företag och ideella organisationer.

Givetvis innebär din utbildning också att du får den nödvändiga behörigheten för att fortsätta din akademiska utveckling genom att ansöka till studier på forskarutbildningsnivå.

Så är det att plugga

Undervisningen

Utbildningen erbjuder en modern och mångsidig pedagogik där föreläsningar kombineras med seminarier, grupparbeten och praktiska fallstudier. Vi använder olika examinationsformer, inklusive grupp- och individuella skriftliga arbeten, mindre inlämningsuppgifter samt sals- och hemtentamina.

Under din utbildning har du möjlighet att tillbringa en termin utomlands och få dina kurser tillgodoräknade som en del av din examen. Vi strävar efter att erbjuda en engagerande och interaktiv inlärningsmiljö där du har tillgång till modern teknik och resurser.

Utbildningen bedrivs framför allt på campus, men digitala inslag förekommer.

Lokaler

Programmet genomförs i anslutning till Förvaltningshögskolans lokaler på Sprängkullsgatan i Haga i centrala Göteborg. Campus Haga rymmer förutom undervisningslokaler även grupprum som studenterna kan boka och ett stort antal studieplatser som studenter kan nyttja såväl vardag som helg.
I samma område ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket där det går att låna kurslitteratur. I gemytliga Haga finns gott om caféer och ett levande studentliv. Hållplatser för spårvagn och buss finns i nära anslutning.