Länkstig

Masterstudenten Elsa vill bli doktorand

Elsa Höök läser sista terminen på masterprogrammet i statsvetenskap. Hon är nyfiken på en akademisk karriär och ville gå ett program som förbereder henne för en forskarutbildning.

Hej Elsa, berätta lite om dig själv och din bakgrund

Jag är en student från Alingsås och läser just nu min fjärde och sista termin på masterprogrammet i statsvetenskap. Faktum är att jag har varit knuten till Statsvetenskapliga institutionen längre än så eftersom jag började på statsvetarprogrammet i Göteborg redan hösten 2019. Sedan dess har jag haft en fantastisk studietid här, varvat med en utbytestermin i Spanien och praktik på Kulturdepartementet i Stockholm. Praktiken ledde till en anställning på departementet, men efter ett tag bestämde jag mig för att återvända till Göteborg för masterstudier. Och nu är jag här!

Varför valde du masterprogrammet i statsvetenskap vid Göteborgs universitet?

– Jag valde det främst på grund av den forskning som bedrivs på Statsvetenskapliga institutionen. Jag är nyfiken på en akademisk karriär och ville gå ett program som förbereder mig för en forskarutbildning. Här får jag just den möjligheten i en stimulerande akademisk miljö. Dessutom var jag väldigt nöjd med mina kandidatstudier, så det kändes naturligt att fortsätta här.

– Att det blev statsvetenskap från första början har däremot inte alltid varit lika självklart. Jag läste teknikprogrammet på gymnasiet och trodde att jag skulle bli civilingenjör, men med tiden insåg jag att jag ville studera någonting med ett bredare samhällsvetenskapligt och politiskt perspektiv. Det ledde mig så småningom till statsvetenskapen. För den som vill finns det goda möjligheter att kombinera ämnet med statistik vid Göteborgs universitet, det är en perfekt lösning för mig som är intresserad av både samhällsvetenskap och matematik.

Jag har länge lockats av tanken på en akademisk karriär, och mina masterstudier har knappast minskat det intresset – snarare tvärtom.

Vad håller du på med just nu?

– Jag avslutade nyligen en praktiktermin vid the Quality of Government Institute (QoG-institutet), ett oberoende forskningsinstitut vid Statsvetenskapliga institutionen. Institutets forskning fokuserar på att förstå orsakerna till, och konsekvenserna av, välfungerande offentliga institutioner. För mig som forskningsintresserad student har det varit fantastiskt utvecklande att arbeta i en internationellt framstående forskningsmiljö, och det har gett mig många värdefulla erfarenheter.

– Under våren fortsätter jag att medverka i skrivandet av en artikel som jag påbörjade under praktiken, men huvuddelen av tiden kommer jag att ägna åt min masteruppsats. Jag planerar att bygga vidare på resultaten från min kandidatuppsats och undersöka hur AI och algoritmer används som beslutsfattare inom offentlig sektor, med särskilt fokus på vilka konsekvenser det får för medborgarnas attityder och förtroende för myndigheter.

Vilket moment har varit mest intressant hittills?

– En stor anledning till att jag sökte mig till QoG-institutet för praktik var kursen The Quality of Government in a Comparative Perspective som jag läste förra våren – det var en väldigt bra kurs! En annan kurs som stack ut var den avancerade kvantitativa metodkursen, där fokus låg på att utveckla och tillämpa metoder för kausal inferens. Jag lärde mig oerhört mycket.

Samtidigt är det faktiskt svårt att säga att en kurs har varit bättre än någon annan. Jag tycker att alla kurser har varit bra och jag ser hur de tillsammans har gett en bred och fördjupad förståelse för statsvetenskap som forskningsfält. 

Hur ser dina planer för framtiden ut?

– Jag har länge lockats av tanken på en akademisk karriär, och mina masterstudier har knappast minskat det intresset – snarare tvärtom. Därför siktar jag nu på en forskarutbildning. Samtidigt tycker jag att en av de bästa sakerna med att läsa statsvetenskap är att man kommer ut i arbetslivet med en stor bredd och potentiellt kan arbeta med väldigt många olika saker.

– Den begränsade erfarenhet jag hittills hunnit skaffa mig som statsvetare har varit övervägande mycket positiv, vilket gör mig förväntansfull inför framtiden. Jag vet inte exakt var jag kommer att hamna, men jag är övertygad om att det blir både spännande och kul!


 

Elsa Höök
Elsa gjorde praktik vid QoG-institutet. Den gav henne erfarenhet av att arbeta i en internationellt framstående forskningsmiljö.

Kort om Elsa Höök

Ålder: 27 år.

Från: Alingsås.

Läser: Masterprogrammet i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tidigare utbildning: Statsvetarprogrammet vid Göteborgs universitet med en utbytestermin i Granada, Spanien.