Bild
Två studenter som räknar på tavlan i klassrumsmiljö.
Länkstig

Matematikprogrammet

Program
N1MAT
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-1G17A
Programinnehåll
Ansökan stängd

Kort om programmet

Fascineras du av matematikens elegans och skönhet eller är du intresserad av någon av alla dess spännande tillämpningar? Kandidatprogrammet i matematik ger dig en bred utbildning inom matematik och matematisk statistik och utvecklar din problemlösningsförmåga. Programmet är krävande, men ger dig stor valfrihet och efter utbildningen har du goda chanser att få ett spännande och kvalificerat jobb. Du kan exempelvis jobba med att utveckla framtidens bilar, planera flygrutter, prissätta optioner, testa läkemedel eller utveckla dataspel.

Om utbildningen

Som matematiker behöver du ha goda baskunskaper inom olika delar av matematiken. Därför inleds programmet med ett tvåårigt basblock som består av grundläggande kurser i analys, algebra, sannolikhetsteori, statistik, numeriska metoder och modellering samt programmering. Under det tredje året väljer du att fördjupa dig i en av våra tre inriktningar: matematik, tillämpad matematik eller matematisk statistik. Det finns goda möjligheter att nischa dig mot områden som intresserar dig genom att välja breddningskurser inom andra områden som exempelvis fysik, biologi, ekonomi, datavetenskap eller filosofi.

Programmets innehåll

Läs mer om vilka kurser som ingår och om programmets upplägg

Introduktionskurs i matematik

En bra start på dina studier är att ta introduktionskursen i matematik under de två sista veckorna i augusti. Det är en god möjlighet att friska upp dina gymnasiekunskaper. Kursen kan läsas helt på distans.

Läs mer om introduktionskursen i matematik

Sommarmatte

Sommarmatte är en förberedande distanskurs i matematik som ger en mer omfattande repetition och fördjupning av gymnasiematten. Den vänder sig till dig som vill vara ordentligt förberedd. 

Läs mer om sommarmatte

Behörigheter och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet + Matematik 4 eller Matematik E

Arbetsprov

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Matematik -och fysikprovet är frivilligt och alla sökande till matematikprogrammet är välkomna att göra provet. 

Mer information om Arbetsprov

Urval

Betyg (46 %), högskoleprov (34 %) och antagningsprov (20 %).

Efter studierna

Arbetsmarknad och karriär

Som matematiker går du en spännande framtid till mötes. Din kompetens är efterfrågad på arbetsmarknaden och matematiker behövs i många olika branscher inom både näringsliv och offentlig sektor. Många av våra tidigare studenter jobbar på bank- eller försäkringsbolag, IT-företag eller i teknikbranschen. En del väljer också en akademisk karriär som doktorand eller forskare.

Exempel på yrkestitlar hos våra tidigare studenter:

  • Systemutvecklare
  • Analytiker
  • Statistiker
  • Data Scientist
  • Portföljförvaltare
  • Optimeringsexpert
  • Doktorand
  • Forskare

Studier på avancerad nivå/masternivå

Efter avslutade studier inom kandidatprogrammet i matematik kan du söka till masterprogrammet i matematiska vetenskaper för att specialisera dig ytterligare. Vi erbjuder också ett masterprogram inom matematik och lärande.

Läs mer om efter studierna

Så är det att plugga

Undervisningen

Som student hos oss garanteras du undervisning av högsta kvalitet med engagerade, erfarna och mycket kompetenta lärare.

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och lektioner,  grupparbeten och datorlaborationer. Grupparbetena ge dig en djupare förståelse av ämnet och tränar din förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt i matematiksammanhang. Genom hela utbildningen löper också ett spår med träning av färdigheter i muntlig och skriftlig kommunikation.

Framgång i matematikstudier förutsätter ett stort mått av självständigt arbete och cirka en tredjedel av den totala arbetstiden är schemalagd. Övrig tid förväntas du läsa, räkna och tänka på egen hand och i samarbete med kurskamrater.

Lokaler

Matematiska vetenskaper ligger på Campus Johanneberg. Här finns rymliga och ljusa föreläsningssalar, gott om grupprum, läsesal för egna studier och flera datorsalar. LaPlace är studenternas egna lunch- och uppehållsrum, med en välutrustad köksdel och trivsamma soffgrupper. I husen finns även studieexpeditionen och studievägledarnas rum, liksom ett stort forskningsbibliotek inom matematik som är öppet även för studenter.

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Det finns goda möjligheter att läsa en termin, eller till och med ett helt år, utomlands. Utlandsstudier gör dig förberedd för en global arbetsmarknad. Du får prova på hur det är att studera i en ny akademisk miljö, får nya perspektiv och ökar din förståelse för andra samhällen och kulturer. Göteborgs universitet samarbetar med en mängd universitet över hela världen vilket ger ett stort utbud att välja bland.

Läs mer om studier utomlands