Militärhistoriskt kulturarv. Slagfält, makt och minne i det tidigmoderna Västsverige
Kort om kursen
Med utgångspunkt i den västsvenska regionens rika militära kulturarv behandlar kursen krigens roll och villkor under tidigmodern tid. Studenterna lär sig använda nedtecknade berättelser, fysiska lämningar i landskapet, befästningar och andra byggnationer, gravplatser och minnesmärken för att undersöka hur krig påverkade människors livsvillkor och den bredare samhällsutvecklingen.
Om utbildningen
Krigföring har genom historien haft en transformativ inverkan såväl på enskilda människors liv och vardag som på den bredare samhällsutvecklingen. Den massiva mobilisering och koncentration av resurser som storskalig väpnad konflikt kräver har återkommande öppnat för och tvingat fram genomgripande förändringar i maktstrukturer, socioekonomiska relationer, politiska institutioner, teknologi och kulturella uttryck. Långt efter att krig avslutats har slagfältets brutalitet och förstörelsekraft levt kvar i människors ihågkommanden, berättelser och trauman; i fysiska lämningar i landskapet; i befästningar och andra byggnationer; i gravplatser och minnesmärken.
Den här kursen behandlar krigets roll i den tidigmoderna europeiska samhällsutvecklingen. Med utgångspunkt i specifika platser och den västsvenska regionens militära kulturarv tränas studenterna även i att analysera och rekonstruera de komplexa sambanden mellan slagfältets kaotiska förlopp, det omkringliggande landskapet och krigets förblivande och vittförgrenade konsekvenser.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)