Bild
Länkstig

Miljöhistoria

Kurs
HI2050
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-20049
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 13 december 2024.

Om utbildningen

Miljöhistoria är ett växande fält inom den historiska forskningen som har aktualiserats av de svåra miljöutmaningar vi står inför i vår egen tid. Den miljöhistoriska forskningen fokuserar på den föränderliga relationen mellan människan och naturen. Traditionellt har historiker närmat sig det förflutna utan att i tillräcklig utsträckning analysera betydelsen av natur och miljö. En viktig utgångspunkt för denna kurs är att stora delar av den etablerade historieskrivningen ser väldigt annorlunda ut från ett miljöhistoriskt perspektiv.

Under kursen undersöker vi hur människans aktiviteter genom historien varit beroende av och interagerat med den naturliga världen. Du analyserar ur långa historiska perspektiv naturkatastrofer i olika former, epidemier och svält mot bakgrund av människans exploatering av naturresurser och teknologiska landvinningar. På ett övergripande plan studerar du hur relationen till naturens fenomen och resurser format människors liv och villkor i olika delar av världen.

Under kursen problematiserar du teorier om miljö och hållbarhet i relation till människa och samhälle. Vi diskuterar kritiskt olika typer av källmaterial och hur dessa kan användas. Källor i miljöhistoria kan vara allt från naturens egna arkiv (t.ex. fiskebestånd, mossor, skog) till utredningsmaterial och idéhistoriska diskussioner. Vidare diskuteras behovet av nya tvärvetenskapliga metoder för att kunna analysera de källor som står till buds.

Behörigheter och urval

Behörighet

Kandidatexamen (180hp), eller motsvarande, med något av ämnena Antikens kultur och samhällsliv, Arkeologi, Historia eller Idé- och lärdomshistoria som huvudämne (90hp), eller Kandidatexamen (180hp) med samhällsvetenskapligt eller ekonomiskt huvudämne (90hp).

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.