Miljövetenskaplig praktikkurs
Environmental Science Internship Course
Om kursplanen
Kursens moduler
Inplacering
Kursen är en Övrig miljövetenskaplig kurs på grundnivå inom det Miljövetenskapliga programmet med naturvetenskaplig inriktning (N1MVN). Kursen kan även ingå i masterprogrammen Atmosfärsvetenskap, klimat och ekosystem (N2ACE), Ekotoxikologi (N2TOX), Miljö- och hälsoskydd (N2MIH) och Miljövetenskap med naturvetenskaplig inriktning (N2MVN), samt läsas som enskild kurs.
Behörighetskrav
Minst 120 högskolepoäng (hp) i naturvetenskap, varav minst 60 hp i huvudämnet miljövetenskap. Studerande med likvärdig utbildning kan efter prövning beredas tillträde till kursen. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B.
Innehåll
Den studerande utför en praktik på en arbetsplats vid t.ex. ett företag eller myndighet, eller genomför en vetenskapligt upplagd undersökning på Institutionen för biologi och miljövetenskap eller annan institution inom samma ämnesområde. Tidigare vunnen kunskap inom miljövetenskap skall tillämpas av studenten. En handledare skall finnas tillgänglig på den aktuella platsen där praktiken utförs.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten:
• ha en god inblick i och goda erfarenheter av miljöarbete vid en arbetsplats (ett företag, en myndighet eller en miljöorganisation)
• kunna ta eget ansvar för planering och genomförande av konkreta miljöarbetsuppgifter på en arbetsplats • kunna presentera och diskutera resultat från genomfört miljöarbete
• kunna tillämpa sina förvärvade kunskaper från miljöutbildningen i praktiskt miljöarbete
• kunna ta fram och värdera relevant kunskap för genomförande av miljöarbetsuppgifter på arbetsplatsen
• ha fått erfarenhet av att arbeta och fungera tillsammans med kollegor med olika kompetenser • känna sig väl förberedd och motiverad att ta steget ut i arbetslivet
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Arbetet skall utmynna i en uppsats eller en rapport på svenska eller engelska. Undervisningsspråk: svenska och engelska. Möjligheten att genomföra kursen på engelska eller svenska varierar med olika praktikplatser och projekt.
Examinationsformer
Arbetet bedöms dels genom hur praktiken genomförts samt genom en skriftlig rapport. Detaljerade bedömningskriterier finns tillgängliga för studenten vid kursstart.
Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).
Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.
Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.
Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.
Betyg
På kursen ges något av betygen: Godkänd (G) och Underkänd (U).
Kursvärdering
Tillfälle ges att inkomma med en skriftlig kursutvärdering vid kursens slut. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.