Möt alumnen Caroline Pedersen
Caroline Pedersen läste kandidatprogrammet i miljövetenskap, med naturvetenskaplig inriktning. Efter examen läste hon kurser inom bland annat marinbiologi, limnologi och beteendeekologi. I och med detta brukar hon nu titulera mig som både miljövetare och biolog.
Varför valde du att läsa Miljövetenskap (med naturvetenskaplig inriktning) på Göteborgs universitet?
– Under mitt sista år på gymnasiet skrev jag mitt fördjupningsarbete om miljöförstöring. Det var klimatförändringar, eutrofiering, försurning och så vidare. Detta arbete gav mig nästintill en existentiell kris (något överdrivet). Vad håller vi människor på med egentligen? Arbetet tände dock en gnista i mig – det här är något jag vill lära mig mer om. Sagt och gjort så sökte jag in till miljövetenskapliga programmet med naturvetenskaplig inriktning.
Såhär i efterhand, vad var det bästa med utbildningen?
– Det är svårt att välja vad som var det bästa med utbildningen men en sak jag tänker mycket på är bredden av kunskap som erhölls. Det var kemi, limnologi, terrester biologi och ekotoxikologi, ämnen som ligger mig varmt om hjärtat, men även flera kurser om samhällets miljöarbete, miljöledningssystem och miljörätt.
Utbildningen är bred och möjligheterna många, vad gör du idag?
Idag arbetar jag som uppdragsledare inom förorenade områden på WSP Environmental i Göteborg. Jag har jobbat med förorenade områden sedan 2014 då jag började på Sandström AB, som sedermera blev Orbicon AB och som under hösten 2019 köptes upp av WSP. Så det har varit tre olika företagsnamn men samma anställning sedan 2014.
Mina arbetsuppgifter har varierat stort under dessa år, de första åren var det mycket fältarbete vid miljötekniska markundersökningar, saneringar och olika typer av kontrollprogram, vilket inkluderade provtagning av jord, grund- och ytvatten samt porgas och inomhusluft. Nu arbetar jag mest med uppdragsledning, större rapporter och framför allt riskbedömningar av förorenade områden.